Når er emballasjen ren nok?

Dette lurer mange på. På denne siden får du svaret på hva som menes med rent nok, og hvorfor det er så viktig at emballasjen er ren før den sorteres. Den enkle hovedregelen er:

Når emballasjen er tom for rester, er den ren nok og klar til å kildesorteres.

Slik får du emballasjen ren nok

Det er ofte lite, av og til ingenting, som skal til for at emballasjen er ren nok og klar til å sorteres. Salamipakken for eksempel er klar for sortering når den er tom, selv om den fortsatt er litt fettete. Syltetøyglasset eller makrell-i-tomatboksen bør du skylle, riste og tørke før du sorterer. Ta eventuelt en sveip med oppvaskbørsten. Det beste er om du bruker litt tørkepapir for å få bort de siste matrestene, så unngår du klissete rester i sluken.

10 TIPS TIL REN EMBALLASJE

  • Fjern mest mulig rester av mat eller produkter. Klem, skrap, rist eller press ut det du kan av innhold i emballasjen.
  • Spis opp maten, og bruk litt tørkepapir for å få bort de siste matrestene. Du kan kaste tørkepapiret i bioavfallet.
  • Skyll med kaldt vann ved behov.
  • Et tynt fettlag igjen i emballasjen går helt greit.
  • Bruk lokket. Hvis emballasjen har lokk, kan du fylle den halvfull med kaldt vann og skru på lokket. Så rister du og tømmer ut.
  • Ta en sveip med oppvaskbørsten om det trengs.
  • Rist drypptørr. Du trenger ikke tørke emballasjen, det holder å riste og la vannet dryppe av.
  • Hvis noen matrester sitter veldig godt, kan du forsøke å la emballasjen stå litt i vann så det løser seg opp. Du kan også gjenbruke oppvaskvann hvis du har tatt oppvasken for hånd.
  • Etiketter som er klistret på emballasjen kan du la sitte på, men fjern papir som er lett å ta av. Dersom det er mye papir på plasten vil maskinene på gjenvinningsanlegget lese emballasjen som papir, og avvise produktet i sorteringsprosessen.
  • Hvis du må bruke varmt vann eller såpe for å få emballasjen ren nok, er det bedre å kaste den i restavfallet. Hvis ikke går vinningen opp i spinningen. Det er mer miljøvennlig å kaste emballasjen i restavfallet, hvor den kan bli til lys og varme på energigjenvinningsanlegget på Returkraft.
Synlige sorteringsmerker på emballasje som skylles under vannkran. Synlige sorteringsmerker på emballasje som skylles under vannkran. Plastemballasje som skylles under vannkran. Synlige sorteringsmerker på emballasje. Synlige sorteringsmerker på emballasje. Synlige sorteringsmerker på emballasje som skylles under vannkran.

Hvorfor er det viktig at emballasjen er ren?

Ved å bruke gjenvunnet emballasje i nye produkter er det mindre energibehov i produksjonen. Men, tilgriset emballasje kan ødelegge for gjenvinningen av plast, glass, metall, papp og kartong. Når emballasjen er ren nok er du også trygg på at avfallet kan gjenvinnes. I tillegg sørger du for at alle menneskene som jobber med avfallet, fra det hentes hos deg til det er gjenvunnet, får en bedre arbeidshverdag.

  • Bedre råvare som er lettere å gjenvinne. Emballasje laget av plast, glass, metall, papp og papir er en råvare vi samler inn for å materialgjenvinne og gi nytt liv. Hvis emballasjen er skitten får den dårligere kvalitet, noe som gjør den vanskeligere å gjenvinne og selge videre.
  • Transport til gjenvinningsanleggene blir så miljøeffektivt som mulig. Selv om det brukes miljøvennlige transportmidler som tog og returtransport, er det ikke bra for miljøregnskapet å frakte matrester og produktrester i stedet for kun selve emballasjen.
  • Bedre arbeidsdag for menneskene som tar ansvar for avfallet ditt. Det er viktig å huske at det jobber mennesker i hele kretsløpet. Når du kaster emballasjen, har reisen så vidt begynt. Ditt avfall skal hentes, losses, fraktes rundt på sorteringsanlegget og lastes for transport. Gamle matrester gjør denne jobben utfordrende, og tiltrekker seg i tillegg skadedyr.
  • Unngå lukt hjemme hos deg. For din egen del er det viktig at emballasjen som har inneholdt matvarer, blir såpass ren at den ikke begynner å lukte vondt under kjøkkenbenken, på vaskerommet eller i garasjen.

Prøv dette! 

Dra kaviartuben langs bordkanten for å presse ut restene av innholdet.

Sett ketchupflasken på hodet for å få restene ned mot korken.

Bruk litt tørkepapir for å få bort de siste matrestene.

Kilder – tekst, foto og film: LOOP/Sortere og Grønt Punkt Norge.