Viktig melding
Kryss/lukk ikon

Vær med å begrense smittespredning av koronaviruset - oppdatert 26. mai

Jo flinkere vi alle er til å følge råd, holde avstand og vise hensyn, jo fortere kan vi håpe på å få hverdagen vår tilbake. Ved Avfall Sørs fire gjenvinningsstasjoner er vi nå tilbake med ordinære åpningstider. Til tider vil det være redusert kapasitet. For å begrense antall kunder samlet inne på stasjonene vil biler i slike tilfeller bli sluppet inn i puljer. Vi oppfordrer innbyggerne om å sortere avfallet før man besøker gjenvinningsstasjonen, så går køen raskere. Mjåvann Bruktbutikk åpnet onsdag 6. mai. Administrasjonen i Vige er stengt, men vi besvarer alle henvendelser på telefon og e-post. Ha tålmodighet med tømming av husholdningsavfall i disse koronatider. Renovatørene vil også hente inn husholdningsavfall utover vanlige tømmetider. Vennlig hilsen Avfall Sør

Byttekveld, second hand, vente litt?

Mjåvann Bruktbutikk har åpent hverdager fra kl 12-19 og lørdager fra kl 10-15. Kom innom og la deg overraske over hvor mye flott det lar seg gjøre å bruke om igjen!

Visste du at det går med nesten 7000 liter vann for å produsere et par jeans?

Hver nordmann eier i gjennomsnitt 359 plagg. Hvis du kjøper et brukt klesplagg eller bytter til deg ett i stedet for å kjøpe et nytt hver måned, og gjør det til en vane, bidrar du til å spare utslipp av nesten 500 kg CO2 i løpet av ett år.

Vi bruker enorme naturressurser på å produsere nye varer, og du og jeg synes det er stas å kjøpe noe nytt, selvsagt. Vi trenger bare ikke å gjøre det hele tiden.

Miljøet er kanskje ikke produsentens ansvar, for uten forbrukere, ville ikke tilbudet vært der.

Visste du at Avfall Sør har etablert Mjåvann Bruktbutikk?

 

Du kan utgjøre en forskjell

Med andre ord, det er vi som kan utgjøre en forskjell. Du og jeg. Naboen din, svogeren din, klassekameraten fra 30-årsjubileet som slang en flaske ut i skogen utpå kvelden.

Da du ba ham gå og hente den igjen og legge den i glassdunken, sank ikke stemningen. Du ble tvert imot festens store talking point, han ba om unnskyldning og i dag er dere gode venner på Facebook.

Det er husholdningsforbruket vårt som er den virkelig store miljøpåvirkeren, påpeker forskere fra NTNU i en rapport publisert i Journal of Industrial Ecology. 

Mellom 60 og 80 prosent av miljøpåvirkningene på planeten kommer fra husholdningenes forbruk, påviser forskerne.

Forbrukerne, det vil si oss, er ansvarlig for mer enn 60 prosent av klimagassutslippene på kloden. Det er også forbrukerne som står for vannforbruket: Opptil 80 prosent av verdens samlede vannforbruk er det husholdninger som står for.

Men: Det er ikke fordi tenåringen dusjer i 20 minutter, det er snakk om sekundære virkninger. Når du kjøper et par jeans, har du «brukt» 7000 liter vann, fordi produsenten, distribusjonsleddet og butikkene samlet står for dette fotavtrykket.

 

CO2-utslippene er alles ansvar

20 prosent av alle CO2-utslipp er for eksempel direkte utslipp fra folk som kjører biler og varmer opp huset sitt. Men den andre, virkelig store andelen av CO2-utslippet handler om hva markedet skaper fordi etterspørselen er stor.

Derfor må vi fortsette den gode jobben, gjenvinne plastemballasje, glass- og metallemballasje samt tekstiler, papiravfall og bioavfall. Og kanskje kjøpe et plagg mindre i måneden!

Fortsett den gode jobben, vi er alle med på den store snuoperasjonen!

 

Facebook like ikon Få nyttige tips og praktisk informasjon.
Følg oss på Facebook