92 prosent av avfallet gjenvinnes

Britiske Alucid lager blant annet benkeplater og fasadestein av 100 prosent resirkulert glass og porselen. Din gamle tv-skjerm kan få nytt liv på noens kjøkken.

35 prosent av avfallet vi leverer i Kristiansandsregionen gjenoppstår som nye produkter. Inkluderer vi strøm og fjernvarme som produseres hos Returkraft, oppnår vi en gjenvinningsgrad på 92 prosent.

Takk for at du sorterer og kaster avfall i rett dunk og riktig container. Visste du at du gir nytt liv til verden rundt oss, bare fordi du er nøye med hvordan du sorterer avfallet fra din husholdning?

For eksempel: Alt mat- og hageavfall omdannes til jord. Dette skjer på anlegget på Støleheia nord for Kristiansand.

 

Trenden har snudd

Senere års sorteringsundersøkelser i Avfall Sør har vist at så mye som 30-35 % av bioavfallet blir kastet i dunk eller nedgravd container for restavfall.  Årets ferske sorteringsundersøkelser viser nå at trenden har snudd.  Mer bioavfall kastes i riktig dunk. 

75 prosent av plastavfallet blir gjenvunnet og oppstår som nye produkter, som plastsekker, klær, hagemøbler – og alt du ellers kan tenke deg som bruker plast som bestanddel. Adidas lager nå til og med en joggesko av 100 prosent resirkulert plast.

Glass og metall? Det kan smeltes om og bli til nytt glass, byggemateriale – eller felger, sykkelrammer og hagemøbler.

Og glass og metall kan brukes om igjen i det uendelige. Bare det havner hos oss.

Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om kartong, elektrisk avfall, jern og metall. Men du kan jo tenke deg hvor mye av dette vi kan bruke på nytt. Og på nytt.

Restavfall som støvsugerposer, bomull, plaster, gummi, tusj, pensler og penner, ødelagte klær og sko kan vi kanskje ikke lage nye ting med – men da går det til energi, og ender som fjernvarme eller strøm.

 

Restavfall blir til strøm

Restavfallet som havner hos Returkraft produserer energi. Returkraft produserer energi tilsvarende årsbehovet til rundt 20 000 eneboliger.

Neste gang – og det er sikkert bare minutter til – du slår av eller på en lysbryter, er du den del av det store kretsløpet. Når du kjenner varmen fra baderomsgulvet opp i tærne, kommer noe av energien fra alle de mange tonnene med restavfall vi er så flinke til å bringe til gjenvinning.

Det nytter. Vi kan måle økning i gjenvinningsgrad hele tiden, og det er utrolig motiverende.

Papiret sendes til papirfabrikker der det blir råstoff til nytt papir. Papp gjenvinnes også til papir eller bølgepapp. Fibrene kan i beste fall faktisk gjenvinnes hele åtte ganger!

Av ett tonn papir sparer vi omkring 18 trær!

Tenk på det neste gang du går i skogen. Fortsett den gode jobben!

Facebook like ikon Få nyttige tips og praktisk informasjon.
Følg oss på Facebook

SMS varsling

Motta SMS dagen før vi henter papp, papir og plastemballasje. Registrer ditt mobilnummer i skjemaet under.