Batterier som kastes feil kan skape brann

Kilde: Loop/Sortere.no


Hvor kaster du batterier?

Er du ikke så nøye på hvor du kaster batteriene? Da kan du i verste fall starte en brann. Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsanlegg tilløp til brann. Oftest går det heldigvis bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser. Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier.

Men, det er lett å gjøre rett – og koster deg ingenting!

 

 

Slik oppbevarer du batterier hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen, da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du også store mengder batterier hjemme.

Slik leverer du batteriene

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken!

Du kan også levere batteriene i mottaket for farlig avfall på alle Avfall Sørs gjenvinningsstasjoner. Husk å teipe polene – og husk adgangsbevis!

Hvorfor må polene teipes?

Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Når mange batterier oppbevares sammen, kan polene komme i kontakt med hverandre. I verste fall kan det føre til kortslutning og brann. Teiper du en liten bit over polene, unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre og at batteriene kortslutter.

Visste du at ...?

Vi bruker 2000 tonn småbatterier i Norge hvert år.

Hver og en av oss har i snitt ca. 70 småbatterier hjemme.