Batterier som kastes feil kan skape brann

Kilde: Loop/Sortere.no


Hvor kaster du batterier?

Er du ikke så nøye på hvor du kaster batteriene? Da kan du i verste fall starte en brann. Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsanlegg tilløp til brann. Oftest går det heldigvis bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser. Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier.

Men, det er lett å gjøre rett – og koster deg ingenting!

 

 

Illustrasjon av batterier i glasskrukke.

Slik oppbevarer du batterier hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen, da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du også store mengder batterier hjemme.

Illustrasjon av levering av batterier i butikk.

Slik leverer du batteriene

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken!

Du kan også levere batteriene i mottaket for farlig avfall på alle Avfall Sørs gjenvinningsstasjoner. Husk å teipe polene – og husk adgangsbevis!

Illustrasjon som viser hvordan du teiper polene paa batterier.

Hvorfor må polene teipes?

Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Når mange batterier oppbevares sammen, kan polene komme i kontakt med hverandre. I verste fall kan det føre til kortslutning og brann. Teiper du en liten bit over polene, unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre og at batteriene kortslutter.

Visste du at ...?

Vi bruker 2000 tonn småbatterier i Norge hvert år.

Hver og en av oss har i snitt ca. 70 småbatterier hjemme.