Du kaster 42 kg spiselig mat hvert år
Noen er bedre enn andre, men i gjennomsnitt kaster hver innbygger i Kristiansand og Vennesla 42 kg mat som burde vært spist opp.
Kaster du mat, kaster du penger
I 2022 gjennomførte Avfall Sør en sorteringsundersøkelse av restavfall og bioavfall fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla. Resultatet viser at hver av oss kaster i gjennomsnitt 42 kg spiselig mat hvert år. Det utgjør ca. 3600 kroner per person, og betyr at en familie på fire kaster spiselig mat for 14 000 kroner per år – rett i søpla.
Spar penger og unngå matsvinn
Det kastes for mye spiselig mat, og en hovedgrunn til dette er at vi både kjøper og lager for mye mat. Det er mange måter å redusere matavfallet. Under finner du 3 gode tips som vil spare deg for store beløp, samtidig som du unngår matsvinn.
1. Planlegg måltidene og matinnkjøpene
- Sjekk hva du allerede har i kjøleskapet, fryseren og kjøkkenskapet
- Planlegg menyen – også for restemåltider
- Skriv handleliste
- Spis før du handler
Kilde: sortere.no
2. Sørg for at maten blir spist opp
- Lag passelig mengde mat, og forsyn dere flere ganger
- Oppbevar maten din riktig. Fisk og kjøtt trenger å ha det kaldere enn grønnsaker.
- Husk at holdbarhetsdato/datomerking av mat ofte er veiledende.
- Selv om maten har gått ut på dato, betyr det ikke at den ikke kan spises. Se, lukt, smak for å sjekke.
- Kjøl ned maten rett etter måltider. Oppbevar rester i tette bokser.
- Frys brød og andre matrester som ikke skal spises den uken.
Kilde: sortere.no
3. Lag gode måltider av matrestene
La deg inspirere av Matprat sine beste restematoppskrifter!
Kilder: sortere.no og Matprat.no