Du kaster 42 kg spiselig mat hvert år

Noen er bedre enn andre, men i gjennomsnitt kaster hver innbygger i Kristiansand og Vennesla 42 kg mat som burde vært spist opp.

Utsortert haug med spiselig mat fra sorteringsundersøkelse av restavfall på Støleheia avfallsanlegg.

Kaster du mat, kaster du penger

I 2022 gjennomførte Avfall Sør en sorteringsundersøkelse av restavfall og bioavfall fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla. Resultatet viser at hver av oss kaster i gjennomsnitt 42 kg spiselig mat hvert år. Det utgjør ca. 3600 kroner per person, og betyr at en familie på fire kaster spiselig mat for 14 000 kroner per år – rett i søpla.

Kilde: Avfall Sørs sorteringsundersøkelse 2022

Spar penger og unngå matsvinn

Det kastes for mye spiselig mat, og en hovedgrunn til dette er at vi både kjøper og lager for mye mat. Det er mange måter å redusere matavfallet. Under finner du 3 gode tips som vil spare deg for store beløp, samtidig som du unngår matsvinn.

Ung mann og dame som smiler mens de sjekker handlelisten på matbutikken. Handlevogn full av mat foran de.

1. Planlegg måltidene og matinnkjøpene

  • Sjekk hva du allerede har i kjøleskapet, fryseren og kjøkkenskapet
  • Planlegg menyen – også for restemåltider
  • Skriv handleliste
  • Spis før du handler

Kilde: sortere.no

Dame som lukter på boks med matrester for å sjekke holdbarhet.

2. Sørg for at maten blir spist opp

  • Lag passelig mengde mat, og forsyn dere flere ganger
  • Oppbevar maten din riktig. Fisk og kjøtt trenger å ha det kaldere enn grønnsaker.
  • Husk at holdbarhetsdato/datomerking av mat ofte er veiledende.
  • Selv om maten har gått ut på dato, betyr det ikke at den ikke kan spises. Se, lukt, smak for å sjekke.
  • Kjøl ned maten rett etter måltider. Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød og andre matrester som ikke skal spises den uken.

Kilde: sortere.no

Matfoto av spagettiomelett laget med med rester.

3. Lag gode måltider av matrestene

Å bruke opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat, er alltid effektivt for å begrense matsvinn. Derfor bør du ha restemiddag minst en dag i uken. Kanskje alle pastarestene kan forenes i en spagettiomelett? På Matprat får du tips til hvordan du kan trylle selv den minste lille rest om til nye, spennende retter!

La deg inspirere av Matprat sine beste restematoppskrifter!

Kilder: sortere.no og Matprat.no