På tide å tenke litt annerledes?

Jovisst er det hyggelig med julegaver. Men kanskje dette kan være året da du tenker i nye baner. Hva med å gi bort en opplevelse som dere kan gjøre sammen? Eller noe hjemmelaget, en brukt skatt – eller kanskje klippekort på en hyggelig tjeneste?

Her finner du gode tips til alternative gaver som er bra for både lommeboka og miljøet.


Husk at gavene trenger ikke alltid å koste noe. Ønsker du å gi en opplevelse eller tjeneste, men mangler utstyr? Ikke glem at du kan låne det fra venner, familie, naboer eller gjennom BUA eller Vennesla bibliotek. Hvis du ikke får tak i det du trenger, sjekk Blå Kors gjenbruk Kristiansand eller andre lokale brukthandlere for rimelige bruktkjøp.


Gi bort en god opplevelse

Den mest verdifulle tiden er den vi deler med noen vi er glad i. Mange av de fineste julegavene er også de mest bærekraftige. Skriv et hyggelig kort og pakk det inn sammen med noe som passer til opplevelsen du vil gi.

Jente og bestefar på aketur med gammedalgs kjelke i snøen.

Tur i snøen

Full fart med farfar! Gi bort en fantastisk dag med noen som gjerne vil tilbringe mer tid sammen med deg og dine. En festlig aketur eller rolig skitur i vakkert vinterlandskap setter mottakeren garantert pris på. TIPS! En appelsin eller kvikk-lunsj under treet gir hint om turopplevelsen som venter.

Far, sønn og bestefar som koser seg på kino med popcorn.

Kinotur

Mørkets opplevelser. Å se en god film sammen med andre, lyser opp hverdagen. En tur på kino eller en invitasjon til en morsom filmkveld hjemme hos deg selv, er en flott gave. TIPS! Legg en pose godteri eller popcorn sammen med invitasjonen.

Jente og gutt som ronser på lekeplass om vinteren.

Tur på lekeplassen

Lek og moro. Gi en invitasjon til samling ute på en lekeplass med kaffe og kakao i romjulen. Kanskje du kan servere litt rester av julebaksten også? Mange steder er det også flotte innendørs opplevelsessentre for store og små – for eksempel bowling, minigolf, trampoliner, lekeland, aktivitetssenter, aktivitetsverksted m.m.

Mor og dater som koser seg foran bålpanne i vinterlandskap.

Båltur

Varme i vinterkulda. Ved som knitrer i et snødekt vinterlandskap – hva er vel mer stemningsfullt enn det? En båltur er gaven som vil varme både deg og den heldige mottakeren. TIPS! Pakk inn et par vedkubber og fyrstikker i avispapir, og legg under treet.

 

Ung jente som er på  gårdsbesøk  og klapper geiter.

Tur på gården

Gøy på landet. Del opplevelsen og gleden ved å være tett på naturens skapninger. Et besøk på en gård eller seter er alltid koselig. Sjekk ut mulighetene for gårdsbesøk og gårdsaktiviteter der du bor.

 

 

Gi ny kunnskap og ferdigheter

Kjenner du noen som ønsker å lære noe nytt? Gi dem et kurs i julegave! Det kan være deg selv, venner eller bekjente som deler og lærer bort ting dere kan – eller opplæringen kan foregå i mer organiserte rammer.

Par som danser i stua.

Dansekurs

La det swinge! Gi bort gleden av dans i gave! Et dansekurs kan gi deg og din utkårede mye latter og moro, og kanskje en lidenskap som varer livet ut.

Ung mann som spiller gitar med ung dame ved siden av i sofa.

Gitarkurs

Flere strenger å spille på. Kjenner du noen som drømmer om å mestre et instrument – eller forbedre sine vokale ferdigheter? Hvorfor ikke gi dem en gitartime, sangtime eller annen musikkundervisning for å hjelpe dem i gang?

Mann som sitter og strikker i sofa mens han studere instruksvideo på laptopen.

Strikkekurs

Masker og mønstre. Kunsten å mestre et håndarbeid er en nyttig gave du kan gi videre til andre. Det er mulig å få god veiledning hos Fikselauget i Kristiansand – samt lokale syklubber, strikkeklubber og strikkekafeer. TIPS! Nettkurs kan også være et fint alternativ.

Eldre dame på sofa sammen med ung jente som viser henne ting på smartphonen.

IT-kurs

Digitale drømmer. Del kunnskapen din om moderne teknologi! En gave som knytter generasjoner sammen og holder alle oppdatert i den digitale tidsalderen.

Grupper mennesker som deltar på kokkekurs.

Kokkekurs

Kunsten å kokkelere. Inviter til herlige smaksopplevelser med et matlagingskurs! Perfekt for å lære nye oppskrifter, teknikker og skape minner rundt kjøkkenbordet.

Gi noe hjemmelaget

Å få noe som er hjemmelaget til jul er helt spesielt. Gi noe du har laget selv til noen du er glad i, inspirert av gaveideene under.

Dame som pakker inn syltetøyglass med hjemmelaget syltetøy.

God mat på glass

Selvgjort er velgjort. Gi en smak av kjærlighet med hjemmelagde godsaker på glass! Hvis du foretrekker å lage maten din selv fremfor å kjøpe den ferdig, hvorfor ikke lage litt ekstra og dele gleden med andre? Her er eksempler på hjemmelagde matskatter som passer perfekt i et syltetøyglass: Syltetøy, sjokolade, karamell, marsipan, brente mandler, krydder m.m.

Par som deler ørepropper mens de hører på musikk fra en mobiltelefon.

Personlig spilleliste

Søt musikk. Sett sammen en personlig spilleliste til noen du er glad i! Det kan være for å uttrykke hva du føler for dem, eller for å gi dem litt ekstra energi i hverdagen.

Fotoalbum med bilde av baby/barnebarn med julenissehatt på.

Fotoalbum

Mer enn tusen ord. Sett sammen deres beste øyeblikk eller fineste minner i en bilde-collage eller fotoalbum. Her er det stort potensial for både morsomme øyeblikk og sentimentale tilbakeblikk.

Snøkule laget av et resirkulert syltetøyglass og med et lite juletre inni.

Julepynt

Stemningsfull juledekor. Skap julemagi som varer med hjemmelaget julepynt! Kanskje du kan lage en sjarmerende snøkule av et resirkulert syltetøyglass, brette vakre origamifigurer, lage dorullnisser, flette vakre kurver, eller prøve deg på andre kreative juledekorasjoner.

Hendene til uke personer rundt kjøkkenbordet mens julebaksten lages.

Julebakst

Smaken av jul. Gi bort en kurv med deilige hjemmebakte godbiter, som pepperkaker, julekaker, krumkaker, eller kanskje julekonfekt. TIPS! Benytt gjerne anledningen til å skape koselige stunder med familie eller venner rundt kjøkkenbordet mens julebaksten lages.

Gi en hyggelig tjeneste

Den som har alt, trenger kanskje ikke flere ting? Da kan du gi bort tjenester i julegave, enten fra deg selv eller andre. Kanskje du kan lage et klippekort som mottakeren kan bruke i løpet av året?

Mor og datter som har hjemmespa med hvite slåbrokker, håndklær rundt hodet og agurk på øynene.

Hjemmespa

Herlig velvære. Gi bort en luksuriøs og avslappende dag hjemme – med manikyr, pedikyr og annen velvære! Dette er en flott gave for mor og datter, eller andre som fortjener litt ekstra egenpleie.

Gutt som løper i snøen sammen med hunden sin.

Hundepass

På tur med Teddy. Kanskje kjenner du noen som ville satt pris på hjelp med hundelufting eller hundepass i en travel hverdag? Gi en hjelpende hånd med et klippekort for hundepass! Dette er en flott måte å vise omsorg for både firbeinte og tobeinte venner.

Ung dame som måker/skuffer snø utenfor hus.

Snømåking

Hvitt arbeid. Gjør vinteren enklere med et klippekort for snømåking! Enten det er en nabo, venn eller familiemedlem som kunne trenge litt hjelp med å fjerne snøen, vil dette være en velkommen gave.

Ung dame som vasker gulv.

Husvask

Ren glede. Gi bort en strålende start på det nye året med et klippekort på hjelp til støvsuging og annen husrengjøring! En flott gave for dem som fortjener en ekstra hånd med husarbeidet.

To menn med snekkerforkle som står og snakker ved arbeidsbenk inne i et snekkerverksted.

Reparasjon

Kan det fikses? Klart det kan! Er du praktisk anlagt kan hjelp til reparering være en super gave til familie og venner. Da slipper de å kjøpe et nytt produkt eller kaste det som har gått i stykker. TIPS! Hvis den du hjelper har ti tommeltotter – la vedkommende være med og lære hvordan det gjøres av deg.

Gi bort noe hyggelig som kommer

Noen tjenester eller opplevelse passer ikke på denne årstiden. Da kan du gi bort noe som kommer i løpet av året i stedet – når været og sesongen tillater det.

Plenklipping med gressklipper.

Plenklipping

Klippet og klart. Gi bort en grønn og velpleid hage med et klippekort for gressklipping! Når våren og sommeren kommer, kan mottakeren se frem til å nyte sitt utendørsområde uten å bekymre seg for en overgrodd hage.

To barn som holder på med utvendig bilvask.

Bilvask

Skinnende rent. Gi en nyvasket bil med et klippekort for utvendig bilvask! En praktisk og omsorgsfull gave som gir et strålende resultat. Det kan også gjelde for innvendig bilrengjøring, bilpolering, dekkskift m.m.

Dame som sitter/ligger i hengekøye mens hun leser bok ved siden av innsjø.

Ut på tur

Eventyr i det fri. Gi bort muligheten til å nyte det enkle friluftslivet og skape minner under stjernene. Det kan være en lengre telt- eller campingtur – eller kanskje bare ei natt hengekøye i nærområdet?

Ung mann og eldre mann som fikser langs vann i fredelige omgivelser.

Fisketur

Skitt fiske. Gi en avslappende stund ute i naturen med et klippekort på fisketur! En gave som gir tid sammen og muligheten til å skape minner i fredelige omgivelser – og forhåpentligvis med ferskfanget fisk!

Far og sønn som bader i havet på strand om sommeren.

Badetur

Vann-vittig moro! Inviter badelystne med på en forfriskende dukkert i sjøen eller innsjøen – alternativt en dag på stranda eller i badeland. En perfekt gave for å nyte solen og vannet når været tillater det.

Gi brukte ting nytt liv

Må alle gavene under treet være helt nye? Hele 9 av 10 sier at det spiller ingen rolle om gaven man får er brukt fra før. Kanskje du kjenner deg igjen i det? Mye av det vi omgir oss med kan enda brukes, men ender opp på hylla eller i skapet. Fine ting er ment til å vare og kan gi glede i lang tid fremover.

Dame som sitter og koser seg med en god bok mens hun drikker kaffe.

Brukte bøker

God bok! Har du lest en bok som berørte deg eller ga deg glede? Gi den videre som en julegave til noen du er glad i. Lite slår opplevelsen av å dykke inn i en velkjent eller ny historie som kommer rett fra hjertet.

Ungt barn i gul kjeledress og med lue/skjerf som går i snødekt landskap.

Brukte klær

Nytt liv. Gi brukte klær i julegave! Har du en kjeledress som barnet ditt har vokst ut av, kan denne få nytt liv hos neste generasjon. TIPS! Noen klær blir kanskje aldri utslitt, men ender likevel opp bakerst i skapet. Ta en titt og se om du finner noen brukte skatter som kan gis bort.

Jente som står på skøyter med hjelm og kjeledress.

Brukt sportsutstyr

Fartsfylt moro. Gi brukt sportsutstyr i julegave! Noen ganger prøver vi noe nytt uten at det slår an. Det kan være vannski, skøyter eller noe annet som har blitt liggende ubrukt i boden, men som er så gode som nye.

Gutt og jente sammen med voksne som koser seg mens de spiller brettspill.

Brukte brettspill

Hygge rundt bordet. Skap god stemning med brukte brettspill! Noen spill slår an, mens andre var kanskje litt for kompliserte. Det betyr ikke at noen andre ikke kan ta glede av dem. Gi brettspillet i gave til noen som kan trenge litt ekstra underholdning en lørdagskveld.

Ung jente som koser seg mens hun legger puslespill.

Brukte puslespill

Brikkene faller på plass. La andre få glede i utfordringen med brukte puslespill! Når vi selv har funnet løsningen på puslespillet er det ikke like spennende lenger, men det betyr ikke at nestemann ikke kan gruble over de samme brikkene!

Smarte tips om gavekort

Du trenger ikke å kjøpe gavekortet før du gir det bort (hvis ikke det gjelder en spesiell dato)

Gavekort har en tendens til å bli liggende i en skuff, og går ofte ut på dato.

Kjøp gavekort som du vet blir satt pris på og brukt.

Inspirasjon til innholdet på denne siden er hentet fra sortere.no / Foto av juletre med gaver: Avfall Sør / Generelle foto til gavetips: iStock