På denne siden finner du informasjon om sortering, henting og behandling av plastemballasje fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.

Sortering av plastemballasje

Hva er plastemballasje?

Plastinnpakning der matvarer og andre produkter er tatt ut eller tømt.

Slik sorterer du plastemballasje

  • Plastemballasje sorteres i en egen sekk, eller nedgravd container som er merket plastemballasje.
  • Sekker for plastemballasje er inkludert i renovasjonsgebyret for Avfall Sørs husholdningskunder. Sekkene er på 240 liter, og har knyttehåndtak slik at du kan knytte igjen sekken før henting. De har også hullperforering som gjør at luft kan presses ut av sekken, slik at de enkelt kan komprimeres / gjøres mindre.
  • Sekkene bør oppbevares under tak, for eksempel på vaskerommet, i garasjen eller et annet egnet sted. Det kan være praktisk med et sekkestativ eller oppheng på vegg.
  • Emballasjen skal være ren, det vil si tom for produktrester. Ofte holder det å tømme emballasjen for innhold, men om den fortsatt er veldig tilgriset kan du skylle den med kaldt vann eller fjerne restene med oppvaskbørste eller et brukt tørkepapir. Rist drypptørr. Når er emballasjen ren nok? Svaret får du her.
  • Plastprodukter som IKKE er emballasje, kan leveres på gjenvinningsstasjonene. Bruk av gjenvinningsstasjonene er inkludert i renovasjonsgebyret. Husk adgangsbevis for å komme gjennom bommen! Mer om kundeidentifisering her.

Slik får du tak i nye sekker

Foto av rull med sekker for plastemballasje.
  • Hvis du har egne avfallsdunker kan du knytte en pose på avfallsdunken for papp og papir ved neste tømming, så legger renovatøren ny rull oppå dunken på tømmedag.
  • Hvis du har felles avfallsdunker eller nedgravde containere utleveres plastemballasje-sekker etter bestilling fra vaktmester, styreleder eller utleier. Mer om borettslag og sameier.
  • Sekker for plastemballasje er inkludert i renovasjonsgebyret, og du vil ikke bli fakturert noe ekstra når du får ny rull.

Henting av plastemballasje

Slik fungerer ordningen

Innsamlingsordningen avhenger blant annet av om du har egne avfallsdunker, felles avfallsdunker eller nedgravde containere.

Plastsekk og avfallsdunker som stå plassert på gate, klar for tømming.

Bolig med avfallsdunker

  • Sekk for plastemballasje hentes hver 4. uke.
  • Du finner dine hentedager ved å skrive inn din adresse i tømmekalenderen.
  • Renovatører henter plastemballasje samtidig med papp og papir. Renovasjonskjøretøyet har to kammer (lasterom) som sørger for at avfallstypene ikke blir blandet i bilen.
  • Du bestemmer selv om sekken skal hentes. Når du ønsker henting, knyttes sekken igjen og settes frem til veikant/fortauskant innen kl. 06.00 den dagen renovasjonsbilen kjører forbi. Plasser sekken sammen med dunken for papp og papir hvis den også skal tømmes. Dersom du har krok, festes sekken til kroken. Ikke knytt sekken fast til dunken. Hvis flere dunker hentes samme dag, kan du presse sekken mellom to dunker for å hindre den å bli tatt av vinden.
  • Du betaler et fast årsgebyr for avfallsdunker som inkluderer 13 tømminger av plastemballasje i løpet av året. Plastsekkene er på 240 liter. For hver tømming kan du sette frem flere sekker, uten at det koster noe ekstra. Mer om priser og gebyrer her.
  • Borettslag og sameier med flere enn 10 boenheter kan bestille 660 liters dunk for plastemballasje. Det er mulig å bestille flere dunker. Mer om avfallsdunker og størrelser her.
  • Renovatøren kan unnlate å hente sekkene hvis snø eller andre hindringer fører til at veien ikke er kjørbar.
Person som holder mobiltelefon. Diverse SMS-varslinger fra Avfall Sør med påminnelser om henting av avfall på skjermen.

Gratis SMS-varsel

Vi hjelper deg med å huske tømminger. Motta SMS dagen før vi henter:

  • Plastemballasje
  • Papp og papir
  • Glass- og metallemballasje

Registrer deg her.

Nedgravde containere tilhørende SiAs studentboliger på Campus Kristiansand

Bolig tilknyttet nedgravde containere

  • Du trenger ikke tenke på hvilken dag avfallet tømmes når du er tilknyttet nedgravde containere. Renovatører tømmer disse ved behov.
  • Nedgravde containere krever elektronisk nøkkelbrikke for å åpne innkastlukene. Nøkkelbrikke gjelder for ditt avfallspunkt, og følger med bolig (huset eller leiligheten). Denne får du av tidligere eier, utleier eller Avfall Sør når du flytter inn og/eller overtar boligen.
  • Nedgravde containere er reservert for beboerne i eget nærområde, og kan ikke benyttes av andre.

Mer informasjon om nedgravde løsninger her.

 


Unngå forsøpling! Avfall skal ikke settes ved siden av containeren. Hvis den er full eller ikke fungerer, rapporterer du dette til Avfall Sør på tlf. 38 17 70 70 så får vi ordnet det. På den måten unngår vi forurensing ved at fugler, dyr, vær og vind sprer avfall og miljøgifter.


 

Behandling av plastemballasje

Hva skjer med plastemballasjen?

Foto fra sorteringsanlegg for plastemballasje.

Hva blir det til?

Plastemballasje transporteres til sorteringsanlegg i Tyskland. Her blir gjenvinnbar emballasje finsortert i 5-6 plastkvaliteter, som sendes videre til ulike gjenvinningsanlegg i Tyskland eller andre steder i Europa. Her blir plasten vasket, kvernet og smeltet til små kuler, kalt pellets eller plastgranulater. Dette er en råvare som brukes til å lage nye produkter i gjenvunnet plast.

Mer om behandling og gjenvinning av plastemballasje her.

Takk for at du sorterer!

Ofte stilte spørsmål om plastemballasje

Emballasje som er satt sammen av ulike materialer, som plast og papir eller plast og aluminium, kan ikke gjenvinnes sammen med plastemballasjen. Er det enkelt å skille materialene fra hverandre, for eksempel papiret og plasten fra en brødpose, kan du sortere papiret og plasten hver for seg. Er det vanskelig å skille materialene fra hverandre, for eksempel en chipspose, kaster du emballasjen i restavfallet.

Fjern papir som det er lett å ta av, for eksempel papiret rundt kjøttpakken. Dersom det er mye papir på plasten, er det en risiko for at maskinene på gjenvinningsanlegget leser emballasjen som papir, og avviser produktet i sorteringsprosessen. Etiketter som er klistret på emballasjen kan du la sitte på.

Mer informasjon om hvordan du får emballasjen ren nok til sortering her.

Rester og matsøl skaper fukt, mugg og bakterier, som ødelegger for gjenvinningen av emballasje og gir dårlige arbeidsforhold for de som jobber med gjenvinningen.

Mer informasjon hvorfor er det viktig at emballasjen er ren her.

Nei, tomme og brukte vednett er restavfall. Selv om disse sekkene/nettene ser ut som plast, så kan de IKKE sorteres som plastemballasje. Grunnen er at nettene er laget av sterk plast som tåler mye og skaper tekniske problemer under den videre sorteringen.

Vedsekker og vednett kan derfor ikke materialgjenvinnes, men blir i stedet sendt til energigjenvinningsanlegget Returkraft. Her brennes restavfallet, og energien fra avfallet gjenvinnes til energi som brukes oppvarming (fjernvarme) og elektrisk strømproduksjon.