På denne siden finner du informasjon om sortering, henting og behandling av bioavfall fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.
Sortering av bioavfall
Hva er bioavfall?
Bioavfall er matavfall, hageavfall og annet biologisk nedbrytbart avfall (teposer, tørkerull og servietter mv.) som egner seg for kompostering.
Matskall, matskrell, matskrotter, avskjær og bein fra kjøtt, fisk og skalldyr, kaffegrut, kaffefilter, teposer, brødrester og muggent bakverk.
Små mengder komposterbart hageavfall, for eksempel løv, kvister, greiner, blomster og planter. Større mengder hageavfall skal leveres på gjenvinningsstasjon.
Slik sorterer du bioavfall
- Ute sorteres bioavfall i dunk eller nedgravd container som er merket bioavfall.
- Inne sorteres matavfall i bioposer som lukkes med knute. Dette er biologisk nedbrytbare poser som kan plasseres i matavfallskurv eller beholder – gjerne under kjøkkenbenken slik at den er lett tilgjengelig.
- Bioposer er inkludert i renovasjonsgebyret for Avfall Sørs husholdningskunder. Vi selger også biokurver for oppsamling av matavfall. Mer info og pris her.
- Ikke kast plastposer eller emballasje i bioavfallet.
- Ikke kast mat som burde vært spist opp. Få tips og råd for å unngå matsvinn her.
- Mindre mengder hageavfall sorteres løst i dunk eller nedgravd container som er merket bioavfall. Å legge hageavfall oppå matavfallet bidrar også til å redusere lukt fra bioavfallet om sommeren. Få flere tips og råd for å unngå lukt her.
- Større mengder hageavfall skal leveres på gjenvinningsstasjonene. Bruk av gjenvinningsstasjonene er inkludert i renovasjonsgebyret. Husk adgangsbevis for å komme gjennom bommen! Mer om kundeidentifisering her.
Slik får du tak i nye bioposer
- Hvis du har egne avfallsdunker kan du knytte en pose på avfallsdunken for bioavfall ved neste tømming, så legger renovatøren ny rull oppå dunken på tømmedag.
- Hvis du har felles avfallsdunker eller nedgravde containere utleveres bioposer etter bestilling fra vaktmester, styreleder eller utleier. Mer om borettslag og sameier her.
- Bioposer er inkludert i renovasjonsgebyret, og du vil ikke bli fakturert noe ekstra når du får ny rull.
Henting av bioavfall
Slik fungerer ordningen
Innsamlingsordningen avhenger blant annet av om du har egne avfallsdunker, felles avfallsdunker eller nedgravde containere.
Bolig med avfallsdunker
- Bioavfallsdunken (matavfall og hageavfall) kan tømmes hver uke.
- Du finner dine hentedager ved å skrive inn din adresse i tømmekalenderen.
- Renovatører henter bioavfall samtidig restavfall. Renovasjonskjøretøyet har to kammer (lasterom) som sørger for at avfallstypene ikke blir blandet i bilen.
- Du bestemmer selv om dunken skal tømmes. Når du ønsker tømming, trilles dunken frem til veikant/fortauskant innen kl. 06.00 den dagen renovasjonsbilen kjører forbi. Plasser dunken slik at pilen på lokket peker ut mot veibanen. Dette er et signal om at du ønsker tømming. Dersom pilen ikke peker ut mot veien, blir ikke dunken tømt.
- Du må tømme din dunk for bioavfall minimum 12 ganger pr. år.
- Du betaler et variabelt gebyr hver gang bioavfallsdunken tømmes (utover de 12 tømmingene som er inkludert i det faste årsgebyret). Hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr avhenger også av størrelse/antall dunker. Mer om priser og gebyrer her.
- Standard størrelse på dunken er 120/140 liter. Hvis dette ikke passer ditt behov, kan du bytte til 240 liter. Det er mulig å bestille flere dunker. Mer om avfallsdunker og størrelser her.
- Hvis du ønsker en alternativ løsning til egen bioavfallsdunk, kan du inngå en avtale om hjemmekompostering. Hjemmekompostering omfatter varmkompostering og/eller fermentering/bokashi. Mer om hjemmekompostering her.
- Renovatøren kan unnlate å tømme dunkene hvis de ikke er fri for snø/is, eller hvis snø eller andre hindringer fører til at veien ikke er kjørbar.
Finn din hentedag i tømmekalenderen:
Bolig tilknyttet nedgravde containere
- Du trenger ikke tenke på hvilken dag avfallet tømmes når du er tilknyttet nedgravde containere. Renovatører tømmer disse ved behov.
- Nedgravde containere krever elektronisk nøkkelbrikke for å åpne innkastlukene. Nøkkelbrikke gjelder for ditt avfallspunkt, og følger med bolig (huset eller leiligheten). Denne får du av tidligere eier, utleier eller Avfall Sør når du flytter inn og/eller overtar boligen.
- Nedgravde containere er reservert for beboerne i eget nærområde, og kan ikke benyttes av andre.
Unngå forsøpling! Avfall skal ikke settes ved siden av containeren. Hvis den er full eller ikke fungerer, rapporterer du dette til Avfall Sør på tlf. 38 17 70 70 så får vi ordnet det. På den måten unngår vi forurensing ved at fugler, dyr, vær og vind sprer avfall og miljøgifter.
Behandling av bioavfall
Hva skjer med bioavfallet?
Hva blir det til?
Bioavfallet blir levert på Støleheia avfallsanlegg i Vennesla, hvor det behandles og komposteres. Bioavfallet blir til næringsrike kompost- og jordprodukter. For eksempel biokompost og vekstjord. Disse selges på Støleheia gjenvinningsstasjon hele året, og på Mjåvann gjenvinningsstasjon i sommersesongen.
Sammen gir vi bioavfall nytt liv – se hele filmen her:
Ofte stilte spørsmål om bioavfall
I kommuner som Lindesnes, Lillesand og Stavanger går matavfallet til biogassanlegg, hvor tørre greiner og gressklipp kan skape problemer. Hos Avfall Sør blir bioavfall behandlet på komposteringsanlegget vårt på Støleheia, som håndterer blandingen av mat og hageavfall uten problemer.
Avfallsbehandling utføres på ulike måter rundt om i landet.. Derfor er det viktig å gjøre seg kjent med hvilken avfallsordning som gjelder i din kommune.
Ja, det kan de. Selv om blomsterbuketter, avskårne blomster eller frukt ofte inneholder plantevernmidler, så kan disse kastes i bioavfallet hjemme hos deg. Grunnen til dette er at bioavfallet som samles inn i Kristiansand og Vennesla, behandles med høy varme over lang tid på Avfall Sør sitt komposteringsanlegg på Støleheia.
Bioposer er ferskvare og har en begrenset holdbarhet. Posene er 100 % komposterbare og inngår som en naturlig del i komposteringsprosessen sammen med bioavfallet. Posene skal nedbrytes på mellom 10–45 dager i komposteringsanlegget
Hvis bioposene revner ved bruk, bør de erstattes med nye poser. Bioposer som er lagret mer enn ett år har lettere for å revne enn nye. Posene er merket med produksjonsdato (ukenummer og år).
Tips! Oppbevar bioposene på et mørkt sted, da varer de lenger.
Varme dager setter fart på bakterieproduksjonen og gir småkryp bedre levevilkår. Her er noen tips og råd for unngå lukt fra avfallet om sommeren:
- Ha minst mulig fuktighet i matavfallet ditt. Legg tørkepapir/avispapir i bunnen av bioposen. Pakk fuktig matavfall inn i avispapir. Kurv/bøtte for matavfall bør ha ventilert lokk eller stå uten lokk.
- Frys ned rekeskall og fiskeavfall i bioposer, og legg det i bioavfallsdunken kvelden før søppeltømming.
- Knyt bioposen før du legger den i dunken for bioavfall.
- Legg tørkepapir/avispapir i bunnen av dunken.
- Legg hageavfall oppå matavfallet.
- Spyl dunkene innvendig etter tømming. Hvis nødvendig kan du fylle halve dunken med vann og ha i litt salmiakk. La stå i 30 min og skyll deretter dunken. Husk å la dunkene tørke godt etter vask.
- Plasser dunkene slik at de er skjermet mot sola.
Nei, det kan de ikke. Fremmede arter skal pakkes i gjennomsiktige plastsekker og leveres i container for restavfall til forbrenning på gjenvinningsstasjon. Små mengder fremmede arter kan pakkes i plastsekk og kastes i dunk eller nedgravd container for restavfall hjemme.
Svartelistede planter må IKKE kastes i bioavfallet hjemme – eller leveres med vanlig hageavfall på gjenvinningsstasjonen!
Husk å holde svartelistede planter skilt fra det andre hageavfallet. Pakk dem godt inn i tette og gjennomsiktige plastsekker før levering på gjenvinningsstasjon for å unngå at frø fra plantene spres. Bruk hengertrekk slik at du unngår at noe blåser av og kommer på avveie i naturen.