På denne siden finner du informasjon om behandling og gjenvinning av plastemballasje fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.
Hva skjer med plastemballasjen?
Hva blir det til?
Plastemballasje blir til råvarer som brukes til å lage nye produkter i gjenvunnet plast. For eksempel plastposer, avfallssekker, blomsterpotter, hagemøbler, bøtter, flasker, kanner, rør, benker, lekestativ mv.
Slik foregår gjenvinningsprosessen
- Plastemballasjen blir først levert til Franzefoss Gjenvinning på Mjåvann for mellomlagring. Her presses og balles avfallet. På den måten spares både transport- og lagringsplass.
- Videre er det returselskapet Plastretur som sørger for transport og gjenvinning av plastemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. Enn så lenge finnes de få nasjonale anlegg for gjenvinning av husholdningsplast. Derfor blir plastemballasjen fraktet til Tyskland for sortering og gjenvinning. Men i 2025 skal Norges første nasjonale finsorteringsanlegg for plastemballasje stå klart. Mer om her.
- Plastretur frakter de store «firkantballene» med plastemballasje til sorteringsanlegg i Tyskland. For å redusere miljøbelastningen brukes stor grad av togtransport, og returtransport på veien. Det vil si at det vogntog som ellers ville kjørt tomme tilbake til Europa.
- På sorteringsanleggene i Tyskland blir først feilsorteringer og forurensinger fjernet. Det kan være papir og metall, eller annet som har havnet i feil innsamling hjemme hos deg.
- Deretter finsorteres plasten ved bruk av tromler og infrarød strålingsteknologi (NIR). Strålen treffer plasten, og plastkvaliteten gjenkjennes og separeres med luft. Ikke-gjenvinnbar emballasje blir fjernet, og energigjenvinnes sammen andre forurensninger.
- Sorteringsanleggene sorterer plasten i 5-6 plastkvaliteter, som sendes videre til materialgjenvinning ved ulike gjenvinningsanlegg i Tyskland eller andre steder i Europa.
- På gjenvinningsanlegget blir plasten vasket. Da blir også etiketter og lim fjernet.
- Så blir plasten kvernet og smeltet til små kuler, kalt pellets eller plastgranulater. Dette er en råvare som pakkes i store poser og selges videre til plastindustrien, og brukes til å lage nye produkter i gjenvunnet plast.
Se film om plastemballasjens kretsløp:
Hvorfor kildesortere plastemballasje?
- Ved å kildesortere plastemballasje bidrar du til å få plasten inn i et kretsløp hvor den kan brukes om igjen. Dette bidrar til å bevare ressurser og redusere klimautslipp.
- Kildesortering av plast er et enkelt tiltak som reduserer behovet for produksjon av ny plast. Å lage ny plast krever nemlig store mengder olje og gass. Ved å gjenbruke plasten flere ganger sparer vi både nye klimautslipp og bruk av ikke-fornybare naturressurser. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi to kilo olje.
- Selv om plastemballasjen transporteres til Tyskland for gjenvinning, er miljøgevinsten ved å kildesortere og materialgjenvinne plast mye større enn å forbrenne den i Norge. Det har Norsus konkludert med i denne rapporten.
- Hvert år kaster vi 540 000 tonn plast i Norge, som tilsvarer i snitt 101 kg per person. Av dette er ca. 40 % plastemballasje. Det høye plastforbruk i Norge viser viktigheten av korrekt kildesortering, for å sikre at mest mulig av plasten gjenvinnes til nye produkter – gang på gang.