Høstens sorteringsguide

Her finner du guiden som gjør høstens kildesortering litt enklere.

Kilde og foto: sortere.no / Catharina Caprino – Hest Agentur for LOOP

Tomme og brukte vednett og vedsekker som ligger samlet på bakken.

Restavfall

Vedsekker og vednett skal kastes i restavfallet. Selv om nettene ser ut som plast, kan de ikke sorteres som plastemballasje.Disse nettene er laget av sterk plast som tåler mye og skaper tekniske problemer under den videre sorteringen og kan derfor ikke materialgjenvinnes.

Foto: RfD

Høst-og vintertøy brettet sammen  oppå hverandre.

Ombruk

Passer ikke høst- eller vintertøyet lenger? Lever det til ombruk! Klær, sko og tekstiler som ikke er ødelagt kan leveres hos en lokal brukthandel, eller i tekstiltårn på offentlige plasser og våre gjenvinningsstasjoner.

TIPS! Trenger du noe nytt? Kjøp brukt fra brukthandlere eller bruktbutikker på nett.

Foto: iStock

Studiofoto av biologisk nedbrytbart avfall.

Hageavfall

Biologisk nedbrytbart avfall som oppstår i og rundt hagen sorterer du som hageavfall på Avfall Sørs gjenvinningsstasjoner. Dette er for eksempel gress/ugress, løv, hageplanter, greiner og kvist.

HUSK! Det er forbudt å dumpe hageavfall i naturen.

Studiofoto av mat- og drikkekartonger og pizzaesker på ulike bakgrunner.

Papp og papir

Mat- og drikkekartonger, pizzaesker og tilsvarende sorteres som papp og papir. Pocketbøker og vanlige bøker sorteres også som papp og papir.

TIPS! Brukte bøker kan leveres til ombruk på våre gjenvinningsstasjoner, slik at noen andre kan få nytte av det.

Studiofoto av tomme krydderglass og leverposteibokser på ulike bakgrunner.

Glass- og metallemballasje

Tomme krydderglass og andre matglass sorteres som glassemballasje. Leverposteibokser og annen tom hermetikk sorteres som metallemballasje. Husk å fjerne matrestene før du sorterer. Skyll i kaldt vann, og hjelp til med oppvaskbørsten eller litt tørkepapir om det trengs. Rist tørt før du sorterer. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen.

TIPS! Tom glassemballasje kan brukes flere ganger! Se gode tips her.

Studiofoto av tom saftflaske.

Pant eller ikke pant?

Saftflasker og andre drikkeflasker/-bokser med pantemerke skal pantes i butikker som selger dette. Hvis butikken/kiosken ikke har panteautomat kan du pante en begrenset mengde. Drikkeflasker/-bokser uten pantemerke skal sorteres som plastemballasje eller glass- og metallemballasje.

Studiofoto av tom grønnsåpeflaske og ketchupflasker i plast på ulike bakgrunner.

Plastemballasje

Grønnsåpeflasken sorteres som plastemballasje. Det samme gjelder ketchupflasker i plast og annen plastemballasje som matvarer og andre produkter er pakket inn i. Andre plastprodukter som ikke er emballasje skal leveres som blandet plast på våre gjenvinningsstasjoner.

TIPS! Sett ketchupflasken på hodet for å få restene ned mot korken, slik at du får spist opp mest mulig.

Studiofoto av malingspann med noe rester igjen og lightere på ulike bakgrunner.

Farlig avfall

Malingspann med noe rester igjen og lightere skal leveres inn til mottaket for farlig avfall på våre gjenvinningsstasjoner.  Et tomt plastspann kan sorteres som plastemballasje. Et tomt metallspann kan sorteres som metall på gjenvinningsstasjonen.

HUSK! Er du i tvil om avfall er farlig er det best å ikke ta sjanser! Lever det til mottaket for farlig avfall.

Studiofoto av ødelagte elektriske stearinlys og vaffeljern på ulike bakgrunner.

Elektroavfall

Ødelagte elektriske stearinlys og vaffeljern, og andre elektroprodukter skal leveres inn til mottaket for elektroavfall på våre gjenvinningsstasjoner. Du kan også levere til butikker som selger samme type produkt. Du må ikke ha kjøpt produktet der for å levere det inn, og det trenger heller ikke være samme merke.

TIPS! Ekte stearinlys kan ombrukes og bli til tennbriketter hvis de leveres på våre gjenvinningsstasjoner på Mjåvann og Sørlandsparken. Les mer her.

 

Studiofoto av nedfallsfrukt og kaffegrut på ulike bakgrunner.

Bioavfall

Nedfallsfrukt, epleskall, kaffegrut og annet matskrell kaster du i bioavfallet hjemme. Det samme gjelder visne stilkblomster / avskårne blomster.

TIPS! Strø kaffegruten ut i blomsterbedet! Kaffegrut inneholder blant annet fosfor, nitrogen og kalium, og gir god næring til planter.

 


Unngå matsvinn – lag gode måltider av viltrestene

Revet hjort i yum buns dandert på tallerken.

Revet hjort i yum buns?

Det kastes mye spiselig mat, og hovedgrunnen til dette er at vi både kjøper og lager for mye mat. Unngå matsvinn ved å planlegge måltidene i høstferien og bruke opp restene. Hvorfor ikke lage noe godt av restene etter de store viltmiddagene? Norges Jeger- og Fiskerforbunds har satt sammen flotte oppskrifter basert på rester fra viltsteken. Kanskje det frister med en alt-i-ett gryte? Eller revet hjort i yum buns?

Kilde og foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund

 


Er det andre ting du lurer på hvordan du skal sortere?

Bilde av mobiltelefon med innhold fra nettsiden sortere.no

Sjekk nettsiden sortere.no

Du kan også skaffe deg Sortere-appen på mobilen din:

HUSK! Kildesortering er viktig for miljøet. Bedre sortering gjør at vi kan gjenvinne mer av avfallet ditt slik at det blir til nye produkter – gang på gang.


Har du hytte i Kristiansand eller Vennesla?

Bilde av skilt for hytterenovasjon på Lindebø brygge

Hytterenovasjon frem til 1. november

  • I Kristiansand er avfallsdunker for papp og papir og restavfall fra hytter og fritidsboliger utplassert frem til 1. november. Det er også noen hytterenovasjonspunkter i Kristiansand som er tilgjengelige hele året.
  • I Vennesla er alle hytterenovasjonspunkter tilgjengelige hele året.
  • Øvrig avfall må hytteeiere sortere og levere direkte til Avfall Sørs gjenvinningsstasjoner. Husk adgangsbevis – og bruk gjennomsiktige sekker.

 


Besøk våre gjenvinningsstasjoner

Illustrert kart som viser Avfall Sørs lokasjoner for i Kristiansand og Vennesla.

Velg hvilken gjenvinningsstasjon du vil bruke:

På gjenvinningsstasjonen skal sortert avfall leveres med bil — med eller uten tilhenger. Husk adgangsbevis – og bruk gjennomsiktige sekker.