Unødvendig å sortere?

Liten innsats – stor betydning.

Uansett om du sorterer alt, eller bare noe, gjør det en forskjell at du sorterer avfallet ditt! Bedre sortering gjør at vi kan gjenvinne mer av avfallet slik at det blir til nye produkter – gang på gang.

Tredelt bilde som viser mann som sorterer bokhylle, dame som sorterer klesskapet og liten gutt som sorterer seigmenn.

Se våre korte filmsnutter her:

▶️ Bokhyller

▶️ Seigmenn

▶️ Klesskap

Sorteringstips for sommeren

Ikke ta ferie fra kildesorteringen.

Her finner du tips og råd som gjør sommersorteringen litt enklere.

Punktert badeball på sandstrand.

Oppblåsbare badeleker = Restavfall

Poff! Hvis badeballen punkterer, skal den kastes i restavfall. Dette gjelder alle oppblåsbare plastgjenstander som f.eks. badebasseng, baderinger, gummibåter m.m.

TIPS! Har det gått et lite hull? Kjøp lappesaker og tett igjen, så holder du deg flytende år etter år.

Solkrem fra plasttube som helles oppi hånd.

Solkremtuber i plast = Plastemballasje

Når solkremtuben er tom skal den sorteres som plastemballasje. Kan du bruke solkremen fra i fjor? Få svaret her!

TIPS! Selv om tuben virker tom, pleier det å være rikelig med solkrem igjen. Finn fram saksen og klipp tuben i to, så har du solkrem i noen dager til, samtidig som tuben blir klar for sortering.

Tallerken med skrell fra oppspist vannmelon.

Skallrestene fra vannmelon = Bioavfall

Hos Avfall Sør skal alt matskall, matskrell og matskrotter sorteres som bioavfall. Bioavfall blir til ypperlig næringsrik kompost/jord, og kan blant annet hjelpe nye vannmeloner å vokse!

Ødelagte sandaler på sandstrand.

Slitne sandaler = Restavfall

Ødelagte eller utslitte sko skal kastes i restavfall. Det samme gjelder klær og tekstiler som ikke er egnet til ombruk.

TIPS! Hele og brukbare sko, samt tekstiler og klær som er rene, tørre og uten lukt, kan leveres til UFF-containere på våre gjenvinningsstasjoner.

Ødelagte solbriller på sandstrand.

Solbriller som ikke lenger vil se dagens lys = Restavfall eller brillebutikk

Knekte solbriller som ikke kan repareres, kan sorteres som restavfall. Er brillene fortsatt brukbare kan de leveres til ombruk på våre gjenvinningsstasjoner.

TIPS! Mange brillebutikker tar imot gamle solbriller, selv med ødelagte innfatninger. Delene blir enten gjenbrukt, eller sendt til materialgjenvinning.

Ødelagt campingstol på terrasse.

Knekte campingstoler = Metall på gjenvinningsstasjonen

Hvis den trofaste campingstolen gir etter, kan du ta den med til gjenvinningsstasjonen og sortere den i containeren for metall.

TIPS! Trenger du en ny campingstol? Sjekk bruktbutikken før du handler andre steder!

Ødelagt gressklipper på plen.

Gressklipperen som har klippet sitt siste gress = Elektro eller metall på gjenvinningsstasjonen

Ødelagt elektrisk gressklipper kan leveres i mottak for elektroavfall på gjenvinningsstasjonen. Hvis gressklipperen har bensinmotor, skal den sorteres i container for metall. Husk at gressklipperen må tømmes helt for olje og drivstoff før den leveres.

TIPS! Sjekk med en reparatør om den kan fikses før du kaster.

Gammel og rusten gassgrill som ikke fungerer.

Den gamle rustne grillen = Metall eller elektro på gjenvinningsstasjonen

Defekte gassgriller skal sorteres i container for metall på gjenvinningsstasjonen, mens ødelagte elektriske griller skal leveres i mottak for farlig avfall og elektro. Hvis propangassbeholderen er defekt, skal den alltid leveres i mottak for farlig avfall. Dette gjelder selv om flasken er oppbrukt. Det er nemlig fremdeles restgass og trykk igjen i flasken.

TIPS! Gassflasker kan byttes inn eller fylles opp hos lokale gassforhandlere.

Friske jordbær i plastkurv.

Tomme jordbærkurver = Plastemballasje eller papp/papir

Jordbær er en sommerklassiker! Og når du har spist opp alle, kan den tomme plastkurven sorteres som plastemballasje. Hvis kurven er laget av kartong kan den sorteres som papp og papir.

Engangsgrill som er fyrt opp på stranda.

Heeelt kald engangsgrill = Restavfall (evt. spesialdunk for engangsgriller)

Brukte engangsgriller kan kastes i restavfall, eller i spesialdunk for engangsgriller om du er i parken eller på stranden hvis de har det. Husk at engangsgrillen må være helt avkjølt, uten glør og varme, før du kaster den. Bruk gjerne en flaske vann for å slokke og kjøle den ned fortere.

TIPS! Kjøp gjerne en liten og lett turgrill som alternativ til engangsgrillen. Da har du en følgesvenn gjennom flere sesonger.

Tennvæske som helles over grillkull i hagen.

Grillkull uten glød = Restavfall

La grillkullet bli helt kaldt før det kastes i restavfallet. Hell gjerne over litt vann for å være sikker på at det ikke er glør igjen. Hvis du har brukt opp all tennvæsken, skal plastflasken i de fleste tilfeller sorteres som plastemballasje. Noen flasker er derimot merket med teksten «FARE», og skal enten kastes i restavfall eller leveres på farlig avfall-mottaket på gjenvinningsstasjonen.

TIPS! Se baksiden av flasken/emballasjen for informasjon om sortering.

Ødelagt/knekt plaststol i hagen.

Hinkende hagestol i hardplast = Blandet plast på gjenvinningsstasjonen

Hvis hagestolen i plast har gjort sitt, skal den sorteres i container for blandet plast på gjenvinningsstasjonen. Husk at plast er laget av olje, en ressurs vi kan gå tom for, og derfor bør den brukes flere ganger. Ved å sortere ut blandet plast sørger vi for at hagestolen i plast ikke blir et engangsprodukt, men ender opp som råstoff til nye plastprodukter.

TIPS! Trenger du en ny hagestol? Sjekk bruktbutikken før du handler andre steder!

Barn som spiser is i solveggen.

Sommer = Istid!

Ispapir som er klissete eller har aluminiumsfilm på innsiden, kastes i restavfall. Ispapir som kun består av plast og som ikke er klissete sorteres som plastemballasje. Ispinnen i tre kan kastes som bioavfall, mens ispinne i plast sorteres som restavfall. Tomme iskartonger brettes og sorteres som papp og papir. Tomme isbokser i plast skylles og sorteres som plastemballasje.

TIPS! Se baksiden av is-emballasjen for informasjon om sortering.

Tom og bulket rød drikkeboks som ligger i vannkanten.

Pant eller ikke pant?

Hvis drikkebokserene eller flaskene har pantemerke kan disse pantes i butikker som selger dette. Bokser uten pantemerke og glassflasker sorteres som glass- og metallemballasje. Plastflasker uten pantemerke sorteres som plastemballasje.

TIPS! Det er ikke pant i Norge på bokser og flasker som er kjøpt i utlandet eller på tax-free, men mange av disse kan likevel leveres i panteautomaten.

Takk for at du kildesorterer!