Å kjøpe og forbruke mindre er det beste du kan gjøre for miljøet

I løpet av ett år kaster hver og en av oss 375 kg avfall i Norge. Det aller viktigste for miljø, klima og ressursbruk er at avfall ikke oppstår. Dette oppnår vi med å kjøpe færre nye ting, som igjen vil bety at vi kaster mindre. Alle tingene vi kaster er produsert av råstoffer som er hentet fra naturen. Avfallsreduksjon handler om å ta vare på disse ressursene, slik at klimagassutslippene reduseres.

Grønne valg som reduserer forbruket ditt

Eldre dame som pusser opp en slitt hagestol.

Vurder reparasjon og ombruk

Vurder behovet før du kjøper nye ting. Er kjøpet nødvendig? Kan du reparere det du har fra før? Dersom du må kjøpe et produkt, sjekk først om du kan finne det hos brukthandler eller i bruktbutikk på nett. Du kan også reparere det som har gått i stykker i stedet for å kaste det. Dersom den gamle gjenstanden ikke er ødelagt kan du selge den, gi den bort eller levere den til ombruk på gjenvinningsstasjonen eller lokal brukthandler. Klær og sko kan leveres i tekstiltårn.

Brio-leketog og skinner på teppe.

Velg kvalitet
Hvis mulig bør du kjøpe produkter/varer som er av god kvalitet slik at levealderen blir lang.

Miljømerkene Svane og EUs Ecolabel på hvit etikett som ligger bakgrunn av grønne blader.

Velg produkter med miljømerking
Miljømerkede forbruksvarer har som regel lavere miljøbelastning enn andre produkter. De to offisielle miljømerkene i Norge er det nordiske miljømerket Svanen og EU-Ecolabel (Blomsten). Andre eksempler er produkter merket Fairtrade eller Bra Miljöval, samt økologiske produkter.

Ung mannlig ekspeditør overrekker handlenett til ung dame som har handlet grønnsaker uten emballasje i Zero Waste-butikk.

Velg produkter med mindre emballasje

Når du først skal kjøpe noe, velg gjerne produkter med minst mulig emballasje – f.eks. produkter som selges i løsvekt eller papp fremfor plastemballasje. Bruk handlenett i stedet for å kjøpe plastposer på butikken.

Eldre mann med handlevogn som sjekker handleliste på mobilen mens han er inne i dagligvarebutikk.

Planlegg måltider og matinnkjøp – og spis opp maten!

Sorteringsundersøkelser viser at en familie på fire kaster spiselig mat for 14 000–15 000 kroner per år rett i søpla. Det er mange måter å redusere matavfallet. Vi kan alle bli flinkere til å planlegge måltidene og matinnkjøpene bedre. Da spiser vi oftere opp maten og unngår at spiselig mat kastes. Å bruke opp rester når du lager mat er alltid effektivt for å begrense matsvinn. Husk at holdbarhetsdato/datomerking av mat ofte er veiledende.

Ung dame og liten gutt sittende på huk i hagen og krafser i jorden

Dyrk dine egne grønnsaker – og spis mer plantebasert mat!

Et plantebasert kosthold er mer miljøvennlig og bærekraftig fordi det bruker færre ressurser enn et kosthold rikt på animalsk protein.

Gruppe med unge damer som har arrangert byttefest hvor det prøves klær, hatter og vesker m.m.
Dele, låne eller bytte ting med andre

Ting som ikke brukes så ofte, kan alltid deles med andre. Kan venninna låne kjolen eller kan kameraten låne dressen? Kanskje naboen kan låne noe verktøy? Mange barn har enormt mange leker – har du vurdert å bytte leker med naboer? Kan du arrangere byttefest med venner eller kollegaer?

Mann som sitter og strikker i sofa mens han studere instruksvideo på laptopen.
Tenk nytt – å ta grønne valg handler om å endre dine vaner

Ikke vær redd for å gjøre ting litt annerledes enn du pleier. Strikk din egen ullgenser. Les nyheter på nettaviser fremfor å kjøpe papiraviser. Les elektroniske bøker eller lån bøker på biblioteket i stedet for å kjøpe nye. Unngå kjøp og bruk av engangsprodukter i plast og papp.

Visste du at ...?

I Norge har hver enkelt av oss i gjennomsnitt 359 klesplagg hver i garderoben hjemme

Hver enkelt oss har i gjennomsnitt kjøpt eller fått 23 nye klesplagg det siste året

Reduser antall plagg ved å sette sammen en basisgarderobe med færre plagg og farger som matcher