Sorteringsguide for barnehager
Kildesortering er viktig for miljøet – både hjemme og i barnehagen! Bedre sortering gjør at vi kan gjenvinne mer av avfallet vårt, slik at det blir til nye produkter – gang på gang.
Her finner du guiden som gjør sorteringen litt enklere i barnehagen deres:
Papp og papir
Se etter disse sorteringsmerkene på emballasjen:
Eksempler på papp og papir:
Papirark og papirlapper
Skrivepapir, tegneark, huskelapper, skrivebøker, kladdebøker og lignende. Kontorpapir og dokumenter med sensitiv informasjon sorteres som makulert papir.
Husk! Selv om det kalles papir, så skal mat- og mellomleggspapir kastes i restavfall. Vanlig tørkepapir som er brukt til å tørke opp matsøl eller tørke hender kan kastes i bioavfall. Hvis tørkepapiret er brukt til rengjøring eller lignende skal det i restavfallet.
Drikkekartonger
Små og store melkekartonger, kakaokartong, juicekartong, yoghurtkartong og lignende. Gjelder også drikkekartonger med aluminiumsfolie på innsiden. Korkene kan sitte på når du sorterer. Kartongene bør skylles, ristes drypptørre og brettes sammen.
Deltar din barnehage i Returkartonglotteriet? Skriv navn og telefonnummer på kartongen eller kubben for å være med i trekningen om 10 000 eller 100 000 kroner. Dere kan delta med alle typer drikkekartong og uansett om de er store eller små. Les mer om Returkartonglotteriet her!
Tomme doruller og tørkeruller
Dorullkjerner og tørkerullkjerner kan sorteres som papp og papir. Dere kan også ta vare på de og lage dorullfigurer, små gaveesker, fargestiftholdere og mye mer. Se flere kreative ideer her.
Husk!
- Toalettpapir skal i doen!
- Tørkepapir fra matsøl eller håndtørk kan kastes i bioavfall.
- Tørkepapir brukt til rengjøring eller lignende skal i restavfallet.
Papirposer
Papiremballasje for knekkebrød og papirposer for brød, grøt, mel og lignende. Små og store handleposer og tykke gaveposer laget av vanlig papir, hører også hjemme i papp og papir. Tynne gaveposer laget av glanset papir kaster du i restavfallet.
Tips! Rist ut matrester fra posene oppi matavfallskurven før du sorterer.
Kartonger
Emballasjekartong, esker, bokser, pakker og annen innpakning i papp og papir. Kartonger med aluminiumsfolie eller plastvindu kan også sorteres sammen med annen kartong. Det beste er å ta bort plastvinduet og sortere dette som plastemballasje.
Tips! Ta bort eventuelle matrester fra kartongen, og brett sammen slik at det tar minst mulig plass.
Glass- og metallemballasje
Se etter disse sorteringsmerkene på emballasjen:
Eksempler på glass- og metallemballasje:
Matglass og glassflasker
Glass hvor det har vært mat, drikke eller andre produkter. Glassemballasjen skal være ren – skyll i kaldt vann ved behov og rist glasset tørt før du sorterer. Hjelp til med oppvaskbørsten om det trengs. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen.
Tips! Etiketter kan være på, men lokket trenger du ikke skru på igjen.
Lokk og korker i metall
Hvis lokket eller korken fra glassemballasjen er laget av metall kan denne gjerne skrus av og sorteres løst sammen med annen glass- og metallemballasje. Det er lettere å skille glass og metall fra hverandre på gjenvinningsanlegget når lokket ikke er påskrudd.
Tips! Bruk lokket for å få det tomme matglasset rent! Fyll det halvfullt med kaldt vann, skru på lokket og rist for å fjerne mest mulig rester.
Påleggstuber i metall og hermetikkbokser
Tomme tuber og bokser med skinkeost, baconost, kaviar, leverpostei, kyllingpostei, makrell i tomat og lignende. Klem eller skrap ut det du kan av innhold. Skyll boksen i kaldt vann ved behov, og bruk gjerne litt tørkepapir for å få bort matrestene. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen. Plastkorkene skal skrus av og sorteres som plastemballasje.
TIPS! Dra påleggstuben langs bordkanten, eller bruk en kniv for å presse ut restene av innholdet. Da kan du mest sannsynlig smøre deg en ekstra brødskive.
Brukt aluminiumsfolie og telyskapsler i aluminium
Ta bort matrester fra aluminiumsfolien før den sorteres som metallemballasje. Det er greit om folien er litt svidd. Bruk gjerne aluminiumsfolien flere ganger. Telysholdere i metall (aluminium) egner seg utmerket til kildesortering når stearinen er brent opp. Da kan de kastes i metallemballasje. Husk å løsne vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telysholderen. Vekeholderen sorteres også som metallemballasje.
Tips! Press telysholderen sammen, så løsner stearinen lettere.
Plastemballasje
Se etter disse sorteringsmerkene på emballasjen
Eksempler på plastemballasje:
Plastflasker uten pant og plastkorker
Tomme ketchupflasker, såpeflasker, saftflasker og lignende plastflasker uten pant. Plastemballasje skal være ren – skyll i kaldt vann ved behov og rist glasset tørt før du sorterer. Korkene kan sitte på når du sorterer. Plastkorker fra annen emballasje, for eksempel påleggstuber i metall, skal også sorteres som plastemballasje.
Tips! Sett ketchupflasken på hodet for å få restene ned mot korken, slik at du får spist opp mest mulig.
Annen plastinnpakning der matvarer er tatt ut
Plastinnpakning for fisk, kjøtt, ost og andre matvarer. Fjern papir, f.eks. mellomleggspapir til osten, papiret rundt kjøttdeigpakkene og den absorberende puten under kjøttet og kast dette i restavfallet. Skyll emballasjen i kaldt vann og rist tørr. Det går fint om det er et tynt fettlag igjen når du sorterer.
Tips! Etiketter som er klistret på emballasjen kan du la sitte på, men fjern papir som er lett å ta av. Dersom det er mye papir på plasten vil maskinene på gjenvinningsanlegget lese emballasjen som papir, og avvise produktet i sorteringsprosessen.
Plastposer der matvarer eller produkter er tatt ut
Tomme yoghurt-klemmeposer, brødposer til nistepakka, plastposer for frukt, grønnsaker og andre matvarer, samt bleieposer og plastposer for diverse ting og tang. Plastemballasje skal være ren. Rist eller klem ut det du kan av innhold før du sorterer. Skyll i kaldt vann ved behov. Plastkorker kan sitte på når du sorterer.
Tips! Hvis plastposen har aluminiumsfilm på innsiden skal den kastes i restavfallet. Dette gjelder blant annet noen typer yoghurtposer og chipsposer. Sjekk sorteringsmerket på emballasjen så får du svaret på hvor det skal kastes.
Plastbeger og plastbokser der matvarer er tatt ut eller tømt
Tomme yoghurtbeger, drikkebeger, smørbeger, påleggsbokser og andre matbeger/-bokser i plast. Emballasje skal være ren. Skrap ut det du kan av innhold. Skyll boksen i kaldt vann ved behov, og bruk gjerne litt tørkepapir for å få bort matrestene. Det går greit om det er et tynt fettlag igjen.
Tips! Plastbokser kan brukes til å oppbevare ting og tang!
Plastfolie og bobleplast
Plastfolie brukt til å pakke inn matpakker, matvarer og lignende, samt bobleplast brukt til å pakke inn og beskytte skjøre gjenstander, sorteres som plastemballasje. Husk at emballasje skal være ren. Har du skitten plastfolie eller bobleplast, kan du legge den i restavfallet.
Tips! Hvis dere har god tid, må alle boblene gjerne poppes før bobleplasten kastes. Da tar den mindre plass i dunken, og dere får ha det litt gøy samtidig.
Bioavfall
Eksempler på bioavfall:
Matskall, matskrell og matskrotter
Fruktrester som appelsinskall, druestilker, epleskrotter, samt eggeskall og andre ikke-spiselige matrester. Skrap matrestene rett i bioposen. Ikke kast emballasje i bioavfallet.
Tips! Unngå matsvinn – sørg for at maten blir spist opp og at det kun er skrotter som kastes.
Avskjær og bein fra kjøtt, fisk og skalldyr
Fiskebein, fiskeskinn, fiskeslo, rekeskall, krabbeskall, kjøttbein og andre ikke-spiselige rester fra kjøtt, fisk og skalldyr. Skrap matrestene rett i bioposen. Legg tørkepapir/avispapir i bunnen av bioposen, så unngår du søl og fuktighet i matavfallet ditt. Du kan også pakke fuktig matavfall inn i avispapir.
Tips! Unngå lukt ved å fryse ned fisk- og skalldyrrester i en biopose, og legg det i bioavfallsdunken dagen før tømming.
Tørkepapir og servietter med matrester
Vanlig tørkepapir og servietter som er brukt til å tørke opp matsøl eller tørke hender kan kastes i bioavfall. Hvis de er brukt til rengjøring eller lignende skal det i restavfallet. Det samme gjelder våtservietter, antibac-servietter, myggservietter og tilsvarende som også er restavfall.
Tips! Legg tørkepapir i bunnen av bioposen og avfallsdunken, så unngår du søl og fuktighet i matavfallet ditt.
Kaffegrut, kaffefilter og teposer
Tøm kaffegruten sammen med kaffefilter i matavfallet. Kaffegrut tetter rør, så unngå å skylle ut store mengder i vasken. Vanlige teposer sorterer du i matavfallet. Fjern gjerne tråd og etikett først. Teposer av nylon (plast) kaster du i restavfallet.
Tips! Strø kaffegruten ut i blomsterbedet! Kaffegrut inneholder blant annet fosfor, nitrogen og kalium, og gir god næring til planter.
Brødrester og muggent bakverk
Gammelt, tørt eller muggent brød og andre bakevarer kaster du i bioavfallet. Unngå matsvinn ved å fryse ned brød som ikke blir spist opp før det blir tørt eller muggent. Husk å oppbevare bakevarer tørt, mørkt og gjerne litt kjølig.
Tips! Ha ferdigoppskjært brød i frysen og ta opp etter behov.
Løv, kvister, greiner, blomster og planter
Små mengder komposterbart hageavfall kan du kaste i bioavfallet. Det gjelder også avskårne blomster. Selv om blomsterbuketter inneholder gjerne plantevernmidler, så er ikke dette noe problem da bioavfallet behandles med høy varme i komposteringsanlegget på Støleheia.
Tips! Større mengder hageavfall bør leveres på gjenvinningsstasjonene.
Restavfall
Se etter dette sorteringsmerket på produktet/emballasjen:
Eksempler på restavfall:
Poser med aluminiumsfilm på innsiden, matpapir og engangsbestikk
Noen typer yoghurt-klemmeposer har aluminiumsfilm på innsiden og skal derfor kastes i restavfallet. Det gjelder også noen chips- og kaffeposer. Mat- og mellomleggspapir også kastes i restavfall. Matpapir inneholder nesten ikke papirfiber, og er behandlet for å tåle fuktighet og varme. De egner seg derfor ikke for materialgjenvinning. Engangsbestikk i tre, og annen nedbrytbar eller komposterbar engangsemballasje er også restavfall. Disse kan dessverre kun komposteres ved industriell kompostering.
Tips! Sjekk sorteringsmerket på emballasjen så får du svaret på hvor det skal kastes.
Tusjer, penner, blyanter og blyantkvess
Når tusjer, penner, skriveblyanter, fargestifter og tegneblyanter er oppbrukte, skal de kastes i restavfallet. Det samme gjelder blyantkvesset og rester av viskelær.
Plastlommer, binders og ståltråd
Ødelagte plastlommer fra permer og mindre plastprodukter som ikke er emballasje kan kastes i restavfallet. Gamle binders som har blitt bøyet, og ståltråd som har gjort sitt, er også restavfall.
Tips! Sjekk om noe kan brukes om igjen før det eventuelt kastes!
Taubiter, snorbiter, gavebånd og strikk
Biter av tau, gamle garnsnorer, ødelagte skolisser eller hoppetau, gavebånd fra bursdager (og jul) og gummistrikk. Alt dette er restavfall.
Bleier, våtservietter og engangskluter
Alle typer bleier, våtservietter og engangskluter skal kastes i restavfallet. Det gjelder også om våtserviettene er merket “flushable”.
Tips! Det er kun toalettpapir som skal kastes i doen! Om våtservietter eller engangskluter spyles ned i toalettet kan det skape problemer i avløpsnettet og ende opp som søppel i havet. Våtservietter oppløser seg saktere enn vanlig toalettpapir, eller oppløser seg ikke i det hele tatt. Kilde: Norsk Vann.
Brukte stearinlys og telyskapsler i plast
Når stearinlysene eller telysene har brent ned, kan du kaste de resterende stumpene eller plastkapslene i restavfallet.
Visste du at stearinlys kan gjenvinnes og bli til tennbriketter? Stearinlysstumper eller halve/hele stearinlys kan leveres inn til mottaket for farlig avfall og elektro på våre gjenvinningsstasjoner på Mjåvann og Sørlandsparken. Her sorteres de i egen dunk som leveres til Hægelandsheimen i Vennesla. Der lages det tennbriketter av smeltet stearin og sammenrullet avispapir.
Ødelagte leker (ikke plast)
Fotballer, basketballer, volleyballer som er punkterte eller så slitte at de ikke kan brukes lenger er restavfall. Det samme gjelder andre leker ikke kan kan repareres, for eksempel som hoppetau eller oppblåsbare leker som har revnet og lignende.
Husk! Ødelagte produkter som går på strøm eller batteri skal leveres i eget mottak for farlig avfall og elektro på gjenvinningsstasjonen.
Blandet plast
Plast som ikke er emballasje, kan leveres i egen container på gjenvinningsstasjonen:
Eksempler på blandet plast:
Visste du at ødelagte plastleker kan materialgjenvinnes?
På gjenvinningsstasjonen kan du levere plastprodukter som ikke er emballasje, og som ikke har inneholdt farlig avfall, i egen container for blandet plast. For eksempel ødelagte eller knekte akebrett, vannpistoler, sandkassebøtter/-spader, plastkrakker, plastkasser, dukker, byggeklosser m.m.
Tips! Sjekk om noe kan repareres før det eventuelt kastes!
Hva skal kastes hvor?
Søk i vår sorteringshjelper hvis du er usikker på hvor noe skal kastes:
Sorteringsplakater
Under finner du plakater som kan henges opp i barnehagen.
- Sorteringsplakatene kan lastes ned og skrives ut – eller vises på skjerm.
- Størrelsen er b. 40 x h. 60 cm.
- Plakatene finnes kun på norsk.