På denne siden finner du informasjon om sortering, henting og behandling av restavfall fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.

Sortering av restavfall

Hva er restavfall?

Restavfall er det som er igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes til nye produkter.

Slik sorterer du restavfall

  • Restavfall sorteres i dunk eller nedgravd container som er merket restavfall.
  • Avfall som på grunn av sin størrelse eller form ikke får plass i vanlig avfallsdunk eller innkastluke til nedgravde containere, skal leveres på gjenvinningsstasjon. Bruk av gjenvinningsstasjonene er inkludert i renovasjonsgebyret. Du trenger adgangsbevis for å komme gjennom bommen! Mer om kundeidentifisering her.

Henting av restavfall

Slik fungerer ordningen

Innsamlingsordningen avhenger blant annet av om du har egne avfallsdunker, felles avfallsdunker eller nedgravde containere.

Avfallsdunker på rekke og rad utenfor bolig.

Bolig med avfallsdunker

  • Restavfallsdunken kan tømmes hver uke.
  • Du finner dine hentedager ved å skrive inn din adresse i tømmekalenderen.
  • Renovatører henter restavfall samtidig med bioavfall. Renovasjonskjøretøyet har to kammer (lasterom) som sørger for at avfallstypene ikke blir blandet i bilen.
  • Du bestemmer selv om dunken skal tømmes. Når du ønsker tømming, trilles dunken frem til veikant/fortauskant innen kl. 06.00 den dagen renovasjonsbilen kjører forbi. Plasser dunken slik at pilen på lokket peker ut mot veibanen. Dette er et signal om at du ønsker tømming. Dersom pilen ikke peker ut mot veien, blir ikke dunken tømt.
  • Du betaler et variabelt gebyr hver gang restavfallsdunken tømmes. Hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr avhenger også av størrelse/antall dunker. Mer om priser og gebyrer her.
  • For bolig med egne avfallsdunker er standard størrelse på dunken 120/140 liter. Hvis dette ikke passer ditt behov, kan du bytte til 240 liter. For bolig med felles avfallsdunker (f.eks borettslag og sameier) kan du velge enten 660 eller 1000 liter. Det er mulig å bestille flere dunker. Mer om avfallsdunker og størrelser her.
  • Renovatøren kan unnlate å tømme dunkene hvis de ikke er fri for snø/is, eller hvis snø eller andre hindringer fører til at veien ikke er kjørbar.
Nedgravde containere tilhørende SiAs studentboliger på Campus Kristiansand

Bolig tilknyttet nedgravde containere

  • Du trenger ikke tenke på hvilken dag avfallet tømmes når du er tilknyttet nedgravde containere. Renovatører tømmer disse ved behov.
  • Nedgravde containere krever elektronisk nøkkelbrikke for å åpne innkastlukene. Nøkkelbrikke gjelder for ditt avfallspunkt, og følger med bolig (huset eller leiligheten). Denne får du av tidligere eier, utleier eller Avfall Sør når du flytter inn og/eller overtar boligen.
  • Nedgravde containere er reservert for beboerne i eget nærområde, og kan ikke benyttes av andre.

Mer informasjon om nedgravde løsninger her.

 


Unngå forsøpling! Avfall skal ikke settes ved siden av containeren. Hvis den er full eller ikke fungerer, rapporterer du dette til Avfall Sør på tlf. 38 17 70 70 så får vi ordnet det. På den måten unngår vi forurensing ved at fugler, dyr, vær og vind sprer avfall og miljøgifter.


 

Behandling av restavfall

Hva skjer med restavfallet?

Stor klo som plukker opp restavfall på Returkraft, og legger dette til forbrenning.

Hva blir det til?

Restavfallet blir levert til energigjenvinningsanlegget Returkraft, som ligger rett nord for Kristiansand. Her brennes restavfallet, og energien fra avfallet gjenvinnes til energi som brukes oppvarming (fjernvarme) og elektrisk strømproduksjon.

Mer om behandling og gjenvinning av restavfallet her.

Ofte stilte spørsmål om restavfall

Ja, tomme og brukte vednett er restavfall. Selv om disse sekkene/nettene ser ut som plast, så kan de IKKE sorteres som plastemballasje. Grunnen er at nettene er laget av sterk plast som tåler mye og skaper tekniske problemer under den videre sorteringen.

Vedsekker og vednett kan derfor ikke materialgjenvinnes, men blir i stedet sendt til energigjenvinningsanlegget Returkraft. Her brennes restavfallet, og energien fra avfallet gjenvinnes til energi som brukes oppvarming (fjernvarme) og elektrisk strømproduksjon.

Nei, spraybokser og sprayflasker med drivgass skal IKKE kastes i restavfallet. Selv om de er tomme så har de fremdeles gass igjen i dem og er derfor meget brannfarlige. For å være på den sikre siden skal de alltid leveres til farlig avfall på gjenvinningsstasjonen.

Nei, batterier skal IKKE kastes i restavfall. Da kan du i verste fall starte en brann. Les mer om dette her.

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, kan du også levere brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken!

Du kan også levere batteriene i mottaket for farlig avfall på alle Avfall Sørs gjenvinningsstasjoner. Husk å teipe polene – og husk adgangsbevis!

Varme dager setter fart på bakterieproduksjonen og gir småkryp bedre levevilkår. Her er noen tips og råd for å unngå lukt fra restavfallet om sommeren:

  • Legg tørkepapir/avispapir i bunnen av dunken.
  • Plasser dunkene slik at de er skjermet mot sola.
  • Ha minst mulig matavfall i restavfallsdunken din.
  • Knyt bleieposer godt igjen før du legger de i dunken.
  • Spyl dunkene innvendig etter tømming. Hvis nødvendig kan du fylle halve dunken med vann og ha i litt salmiakk. La stå i 30 min og skyll deretter dunken. Husk å la dunkene tørke godt etter vask.