Glassemballasje

Glassemballasje er emballasje av glass det har vært mat, drikke eller andre husholdningsvarer i da du kjøpte det. Produkter av glass, som kopper og drikkeglass, skal ikke sorteres sammen med glassemballasjen.

Metallemballasje

Metallemballasje er all emballasje i metall, unntatt drikkebokser med pant. Typiske eksempler på metallemballasje er hermetikkbokser, aluminiumformer og påleggstuber. Produkter av metall, som gryter, vaffeljern og tørkestativ, skal ikke sorteres med metallemballasjen.

Hvordan sortere?

Glass- og metallemballasje skal være tom når den sorteres.

  1. Tøm ut rester, skyll med kaldt vann hvis behov
  2. Rist den drypptørr
  3. Sorter
Glassflasker og glasskrukker
For eksempel øl- og mineralvannflasker uten pant
Hermetikkbokser
F.eks bokser fra makrell i tomat, leverpostei, fiskeboller og lignende
Myke metallbokser
For eksempel øl-/mineralvannbokser uten pant
Metallokk, metallkorker, aluminiumfolie, metalltuber, telyskapsler
Kun metaller fra emballasje
Drikkeglass, porselen, krystall, ildfaste former, vindusglass, speil, Keramikk og steintøy
Kastes i egen container for keramikk, porselen, stein og lignende på gjenvinningsstasjonen
Bestikk, gryter og steikepanner
Kastes i metallcontainer på gjenvinningsstasjonen
Sykkeldeler, bildeler, verktøy og tomme malingsspann
Kastes i metallcontainer på gjenvinningsstasjonen
Lyspærer og sparepærer
Leveres tilbake der du kjøpte produktene eller som farlig avfall på gjenvinningsstasjonen

Spørsmål og svar

Abonnementet for glass- og metallemballasje er allerede inkludert i renovasjonsgebyret. Det vil heller ikke påløpe ekstra gebyr for utsetting av dunker.

Det er antall boenheter som bestemmer behovet for dunkvolum. Det utleveres låste 240 og 360 liters låste dunker til større fellesløsninger. Borettslag og sameier med mer enn 30 boenheter vil bli kontaktet direkte. Her kan det også være mulig å utplassere egne glassigloer etter avtale.

Produkter av glass, som for eksempel drikkeglass, kopper, speil, ildfaste former eller glass i rammer skal ikke sorteres sammen med glassemballasjen. Det er fordi disse produktene kan ha en annen sammensetning enn glassemballasjen og ødelegge for gjenvinningsprosessen.
Pakk disse godt inn og kast dem i restavfallet, eller lever dem til gjenvinningsstasjonen om det er store glassgjenstander.

I utgangspunktet er det ikke mulig å velge å dele dunk for glass- og metallemballasje. Unntaket er hvis 2 eller flere boenheter allerede deler restavfallsdunk i dag. Da vil dere automatisk få utlevert en felles dunk til glass- og metallemballasje.

Et tips er å la emballasjen stå litt i vann slik at innholdet løser seg opp, eller bruke litt tørkepapir for å få ut restene. Er metallemballasjen veldig skitten og krever svært mye vann for å bli tom, er det bedre å kaste den i restavfallet. Svært skitten metallemballasje gir dårlige arbeidsforhold for de som jobber med gjenvinningen og kan i tillegg ødelegge for gjenvinningen av den andre metallemballasjen.