På denne siden finner du informasjon om sortering, henting og behandling av papp og papir fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.

Sortering av papp og papir

Hva er papp og papir?

Produkter eller emballasje av ren papp, papir eller kartong, inkludert drikkekartonger.

Slik sorterer du papp og papir

  • Papp, papir eller kartong sorteres løst (uten at de er lagt i poser) i dunk eller nedgravd container som er merket papp og papir.
  • Bør brettes sammen slik at det tar minst mulig plass.
  • Sørg for at alt er helt tomt og tørt. Riv gjerne av tape eller annen plast som er enkel å fjerne.
  • Avfall som på grunn av sin størrelse eller form ikke får plass i vanlig avfallsdunk eller innkastluke til nedgravde containere, skal leveres på gjenvinningsstasjon. Bruk av gjenvinningsstasjonene er inkludert i renovasjonsgebyret. Du trenger adgangsbevis for å komme gjennom bommen! Mer om kundeidentifisering her.

Delta i Returkartonglotteriet!

Eksempel på drikkekartong som er merket for deltakelse i Returkartonglotteriet.

Vinn 100 000 kroner

  • Skriv navn og telefonnummer på kartongen eller kubben for å være med i trekningen om 10 000 eller 100 000 kroner.

  • Du kan delta med alle typer drikkekartong og uansett om de er store eller små.

Mer om Returkartonglotteriet her!

Henting av papp og papir

Slik fungerer ordningen

Innsamlingsordningen avhenger blant annet av om du har egne avfallsdunker, felles avfallsdunker eller nedgravde containere.

Avfallsdunker på rekke og rad utenfor bolig.

Bolig med avfallsdunker

  • Dunken for papp og papir tømmes hver 4. uke.
  • Du finner dine hentedager ved å skrive inn din adresse i tømmekalenderen.
  • Renovatører henter papp og papir samtidig med plastemballasje. Renovasjonskjøretøyet har to kammer (lasterom) som sørger for at avfallstypene ikke blir blandet i bilen.
  • Du bestemmer selv om dunken skal tømmes. Når du ønsker tømming, trilles dunken frem til veikant/fortauskant innen kl. 06.00 den dagen renovasjonsbilen kjører forbi. Plasser dunken slik at pilen på lokket peker ut mot veibanen. Dette er et signal om at du ønsker tømming. Dersom pilen ikke peker ut mot veien, blir ikke dunken tømt.
  • Du betaler et fast årsgebyr for avfallsdunker som inkluderer 13 tømminger av papp og papir i løpet av året. Hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr avhenger også av størrelse/antall dunker. Mer om priser og gebyrer her.
  • For bolig med egne avfallsdunker er standard størrelse på dunken 120/140 liter. Hvis dette ikke passer ditt behov, kan du bytte til 240 liter. For bolig med felles avfallsdunker (f.eks borettslag og sameier) kan du velge enten 660 eller 1000 liter. Det er mulig å bestille flere dunker. Mer om avfallsdunker og størrelser her.
  • Renovatøren kan unnlate å tømme dunkene hvis de ikke er fri for snø/is, eller hvis snø eller andre hindringer fører til at veien ikke er kjørbar.
Person som holder mobiltelefon. Diverse SMS-varslinger fra Avfall Sør med påminnelser om henting av avfall på skjermen.

Gratis SMS-varsel

Vi hjelper deg med å huske tømminger. Motta SMS dagen før vi henter:

  • Papp og papir
  • Plastemballasje
  • Glass- og metallemballasje

Registrer deg her.

Nedgravde containere tilhørende SiAs studentboliger på Campus Kristiansand

Bolig tilknyttet nedgravde containere

  • Du trenger ikke tenke på hvilken dag avfallet tømmes når du er tilknyttet nedgravde containere. Renovatører tømmer disse ved behov.
  • Nedgravde containere krever elektronisk nøkkelbrikke for å åpne innkastlukene. Nøkkelbrikke gjelder for ditt avfallspunkt, og følger med bolig (huset eller leiligheten). Denne får du av tidligere eier, utleier eller Avfall Sør når du flytter inn og/eller overtar boligen.
  • Nedgravde containere er reservert for beboerne i eget nærområde, og kan ikke benyttes av andre.

Mer informasjon om nedgravde løsninger her.

 


Unngå forsøpling! Avfall skal ikke settes ved siden av containeren. Hvis den er full eller ikke fungerer, rapporterer du dette til Avfall Sør på tlf. 38 17 70 70 så får vi ordnet det. På den måten unngår vi forurensing ved at fugler, dyr, vær og vind sprer avfall og miljøgifter.


 

Behandling av papp og papir

Hva skjer med papp og papir?

Foto fra sorteringsanlegg for papp og papir.

Hva blir det til?

Papp og papir sendes til et mekanisk sorteringsanlegg, hvor bølgepapp, kartong, avispapir og drikkekartong skilles fra hverandre. Deretter blir de ulike avfallstypene sendt til gjenvinningsanlegg og papirfabrikker i Norge og Nord-Europa. Her blir de til nye produkter og emballasjer laget av gjenvunnet papir, kartong eller papp.

Mer om behandling og gjenvinning av papp og papir her.

Takk for at du sorterer!

Ofte stilte spørsmål om papp og papir

Tilgriset og vått papp og papir kaster du i restavfallet.

Våt papp og papir reduserer papirkvaliteten og skaper problemer i gjenvinningen. Jo lenger pappen/papiret er våt, jo mer slites papirfibrene ut og gir risiko for bakterieoppblomstring. Oppbevar pappen/papiret inne frem til henting, så unngår du at det blir våt av regnet dersom du ikke har egen dunk.

Sorter disse sammen med annen kartong. Kartonger med aluminiumsfolie regnes som mat- og drikkekartonger. Alle disse kartongene kan, på lik linje med melkekartonger, være med i Returkartonglotteriet. Korkene kan sitte på når du sorterer disse.

Ta gjerne bort den tapen du kan før sortering, da blir gjenvinningen enda mer effektiv. Stiftene trenger du ikke ta bort. Isopor, plast, matrester og andre materialer tas bort før du sorterer.

Rester og matsøl skaper fukt, mugg og bakterier, som ødelegger for gjenvinningen av emballasje og gir dårlige arbeidsforhold for de som jobber med gjenvinningen.

Mer informasjon hvorfor er det viktig at emballasjen er ren her.