Ta vare på de gode vanene

Avfall Sørs prøveprosjekt for alle husstander på Flekkerøy er nå ferdig. Vi takker dere som tok utfordringen med sjeldnere tømming og bedre sortering.

Det vil nå være mulig å tømme restavfall og bioavfall ukentlig igjen, men vi oppfordrer alle til å fortsette å sortere riktig – og tømme restavfallsdunken så sjeldent som mulig.

50 tonn mindre restavfall

Vi er imponert! På Flekkerøy har mengden restavfall blitt redusert med mer enn 25 % sammenlignet med de samme seks månedene i fjor. Dette tilsvarer 50 000 kg restavfall …

… eller vekten til 10 voksne elefanter om du vil.

Vi jobber med å få oversikt over avfallsmengdene fra prøveprosjektet, men funnene så langt viser at:

 • Halvparten klarte seg med tømming av restavfall hver fjerde uke gjennom hele perioden. Til sammenligning var det 1 av 4 som gjorde det i samme periode i fjor.
 • Antall tømminger av restavfallsdunker er redusert med ca. 40 %.
 • Bedre sortering! I restavfallsdunken er andelen plastemballasje og glass- og metallemballasje redusert med ca. 30 %.
 • Andelen bioavfall i restavfallsdunken er også redusert, men ikke så mye, så spesielt for bioavfallet er det fortsatt et stort potensial for å sortere bedre!

Takk for at dere delte deres erfaringer!

Som en del av prøveprosjektet ba Avfall Sør alle beboerne på Flekkerøy om å dele sine erfaringer med sjeldnere tømming ved å fylle ut et tilbakemeldingsskjema. Responsen har vært over all forventning og vi har mottatt over 570 svar. Tilbakemeldingskjemaet er nå avsluttet.

Alle som ga oss tilbakemelding innen 30. september fikk muligheten til å bli med i trekningen av 2 gavekort på Kiwi à kr 5000 og 10 Ocean Bottle-drikkeflasker. Konkurransen er nå avsluttet, og vinnerne vil bli kontaktet direkte.

Om prøveprosjektet

6. mars–4. september 2023 gjennomførte Avfall Sør et prøveprosjekt med sjeldnere tømming av restavfall og bioavfall for alle husstander på Flekkerøy.

 • I løpet av disse seks månedene ble ikke restavfallsdunken og bioavfallsdunken tømt hver uke. I stedet måtte beboerne klare seg med tømming annenhver uke, aller helst enda sjeldnere.
 • Ved å gå bort fra ukentlige tømminger, var målet at innbyggerne ble bedre til å sortere avfallet, reduserte mengden restavfall og sparte penger ved å tømme dunkene sjeldnere.
 • Avfall Sør utfordret alle til å tømme restavfallsdunken hver fjerde uke (med mulighet for tømming hver andre uke).
 • Før prosjektet startet fikk alle beboerne tilsendt brosjyre i postkassen og tekstmeldinger som informerte om endringene, og ble oppfordret til bedre sorteringsvaner. Du kan lese mer om utfordringen her:
 • I februar gikk Avfall Sør dør-til-dør på Flekkerøy med gratis påfyll av sorteringsutstyr som gjør det enklere å sortere avfallet riktig. Dette inkluderte matavfallskurver, bioposer og plastemballasje-sekker. Vi svarte også på spørsmål som dukket opp – og ga tips om hvordan de kunne klare utfordringen.
 • Alle kunne kontakte vårt kundesenter for oppfølging og hjelp gjennom hele prøveprosjektet. Det ble blant annet lagt opp til bestilling og ekstra utkjøring av sorteringsutstyr til dem som ikke var hjemme når vi banket på dørene.
 • Alle på Flekkerøy fikk tilbud om å bytte til større dunk for papp og papir (dvs. fra 120/140 til 240 liter). Levering og bytting av dunk var gratis, men det faste årsgebyret for tømming av papp og papir økte som følge av større dunk.

For andre spørsmål om prøveprosjektet – benytt kontaktskjemaet under.


Kontaktskjema for prøveprosjektet

Vi kontakter deg på e-post så fort som mulig.

Felt merket med "*" er obligatoriske felt og må fylles ut.

Hidden