Bioavfall = matavfall + hageavfall

I over 25 år har innbyggerne i Kristiansand og Vennesla sortert ut eget bioavfall.  Bioavfall er matavfall, hageavfall og annet biologisk nedbrytbart avfall som egner seg for kompostering. De fleste husstander sorterer ut bioavfall i dunk eller nedgravd container.  Dette ender opp ved Avfall Sørs komposteringsanlegg på Støleheia i Vennesla. Alternativ behandling av bioavfall er hjemmekompostering eller Bokashi-kompostering.  Uansett valg av løsning ender kompostert bioavfall opp som ypperlig kompost- og jordprodukter.

Slik gjør du det

  1. Alle husstander får hver sin kjøkkenkurv til å ha i kjøkkenbenken. I denne kurven plasseres nedbrytbare bioposer til matavfall. 
  2. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig.
  3. Ta av emballasjen før du kaster matavfallet.
  4. Kast matavfallet i bioposen, knyt igjen posen, ta den med ut og legg den i dunk eller nedgravd container for bioavfall.
  5. Ikke legg for varm mat eller flytende matavfall i posene. 

Greit å vite

I Kristiansand og Vennesla kaster hver innbygger 42 kg spiselig mat hvert år.

En familie på fire kaster spiselig mat for 14 000 kroner hvert år – rett i søpla.

Kompostert mat- og hageavfall gir den beste næringen du kan gi til plantene i hagen din