Bioavfall = matavfall + hageavfall
I over 25 år har innbyggerne i Kristiansand og Vennesla sortert ut eget bioavfall. Bioavfall er matavfall, hageavfall og annet biologisk nedbrytbart avfall som egner seg for kompostering. De fleste husstander sorterer ut bioavfall i dunk eller nedgravd container. Dette ender opp ved Avfall Sørs komposteringsanlegg på Støleheia i Vennesla. Alternativ behandling av bioavfall er hjemmekompostering eller Bokashi-kompostering. Uansett valg av løsning ender kompostert bioavfall opp som ypperlig kompost- og jordprodukter.
Slik gjør du det
- Alle husstander får hver sin kjøkkenkurv til å ha i kjøkkenbenken. I denne kurven plasseres nedbrytbare bioposer til matavfall.
- Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig.
- Ta av emballasjen før du kaster matavfallet.
- Kast matavfallet i bioposen, knyt igjen posen, ta den med ut og legg den i dunk eller nedgravd container for bioavfall.
- Ikke legg for varm mat eller flytende matavfall i posene.