På denne siden finner du informasjon om behandling og gjenvinning av glass- og metallemballasje fra husholdninger i Kristiansand og Vennesla.

Hva skjer med glass- og metallemballasjen?

Hva blir det til?

Glass- og metallemballasje blir til råvare som brukes til å lage ny emballasje og nye produkter i gjenvunnet glass og metall. Gjenvunnet metall kan for eksempel brukes i produksjon av sykler, verktøy, hageredskap, ny emballasje, spiker, bildeler og armeringsjern. Gjenvunnet glass kan brukes til blant annet  produksjon av glassflasker, vinglass, skåler, ny emballasje og Glassopor skumglass.

Slik foregår gjenvinningsprosessen

  • Glass- og metallemballasje blir først levert til Avfall Sørs avfallsanlegg på Støleheia i Vennesla for mellomlagring. Her utsorteres større glass- og metallgjenstander som ikke hører hjemme blant emballasjen. For eksempel gryter, gardinstenger, postkasser mv.
  • Videre er det returselskapene Sirkel Glass og Norsk Metallgjenvinning som sørger for transport og gjenvinning av glass- og metallemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet.
  • Glass- og metallemballasjen fraktes til Sirkels anlegg i Fredrikstad – et av Europas mest avanserte gjenvinningsanlegg. Her blir emballasjen sortert, renset og foredlet for videre bruk.
  • Stålet sorteres ut ved bruk av magneter, og fraktes deretter til stålverket Celsa Stål i Mo i Rana. Anlegget er det eneste som ta i mot resirkulert stål i Norge. Her blir omsmeltet stål brukt til å lage armeringsjern.
  • Aluminiumet skilles fra glass ved hjelp av virvelstrømmer. Aluminiumet blir presset sammen i store enheter og fraktet til smelteverk i Norge og Tyskland. Omsmeltet aluminium blir brukt som råvare i produksjon av nye aluminiumprodukter som for eksempel stekepanner, bildeler, sykler mv.
  • Glassemballasjen blir gjennomlyst og maskiner sorterer hver minste glassbit etter fargenyanse og størrelse. Glasset har nå blitt til råvare for nye produkter, og kan gjenvinnes i det uendelige!
  • Glasset med høyest kvalitet blir solgt og sendt til glassverk i Europa. Det finnes ikke egne glassverk i Norge. Omsmeltet glass blir brukt til å lage ny
  • Glasset med lavest kvalitet blir brukt som råmateriale til Glassopor skumglass, et lettfyllings- og isolasjonsmateriale som benyttes i samferdsel- og byggeprosjekter. Sirkel har investert i produksjonsanlegg for Glasopor, og dette har vært avgjørende for å sikre at 100 % av utsortert glassemballasje blir til nye produkter.

Se film om gjenvinningen av glassemballasje:

Se film om glassemballasjens kretsløp:

Hvorfor kildesortere glass- og metallemballasje?

  • Kildesortering av glass- og metallemballasje bidrar til å redusere behovet for uttak av råvarer fra naturen, som bauksitt til aluminium eller sand, kalk og soda til glass. Dette bevarer naturressurser, og reduserer miljøpåvirkningen fra gruvevirksomhet og raffinering.
  • Glass- og metallemballasje er som skapt for gjenvinning. Både glass og metall er materialer som kan gjenvinnes i det uendelige uten å tape verdi.
  • Materialgjenvinning av aluminium krever bare 5 % av energien sammenlignet med produksjon av ny aluminium. Materialgjenvinning av aluminium sparer 13,5 kg CO2 per kilo. En gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer CO2tilsvarende 1,5 km bilkjøring, eller energien som TV-en din bruker om den står på i tre timer.
  • Materialgjenvinning av jern og stål sparer 1,3 kg CO2 per kilo.
  • Ved å bruke resirkulert glass i stedet for å produsere nytt glass, slippes det ut 41 % mindre CO2. Det er i gjennomsnitt 70 % resirkulert glass i en blank glassflaske, og 90 % resirkulert glass i en grønn glassflaske.
  • I Norge kildesorterer vi nok metallemballasje til å lage 300 000 sykler hvert år. 760 resirkulerte aluminiumsbokser kan bli til en sykkel.
  • 100 % av utsortert glass blir til nye produkter.

Takk for at du sorterer!

Kilder og foto/film: Sirkel / Grønt Punkt Norge / LOOP og Sortere