I Norge kaster vi hvert år mat for milliarder av kroner og mer enn 355 000 tonn spisbar mat!

Kaster du mye mat som kunne vært spist? Fortvil ikke – her får du gode råd for både miljøet og lommeboka!

Tips og inspirasjon

1. Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste. Planlegg ukens måltider. Legg en handleliste på benken som alle kan skrive på når noe mangler. Slik unngår du impulskjøp og kommer hjem med det du faktisk trenger.

2. Ha oversikt i kjøleskap og fryser over maten du har. God orden og hygiene i kjøleskapet kan spare husholdningen for mye matsvinn, og ikke minst mange penger.

3. Lag passelige porsjoner. Ikke lag mer enn du kan spise.

4. Datomerkede varer kan gjerne brukes etter utløpsdato. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke. Skal du handle inn og spise matvarene samme dag kan du like gjerne kjøpe nedprisede varer tett på utløpsdato. De fleste butikker har egne disker hvor du kan finne produkter med kort holdbarhet til en rimelig penge. Husk at best før betyr ofte god etter!

5. Lag en «spis meg først-boks» i kjøleskapet. På den måten får du brukt opp mat med kort holdbarhet.

6. Innfør en fast ukentlig restedag. Da får du spist deg ut av kjøleskapet og får brukt opp mat med kort holdbarhet.

7. Frys rester om du ikke kan bruke dem før de må kastes. Matrester skal raskt i i fryseren! Du kan også fryse ned brød og kjøtt hvis du vurderer at du ikke får spist det innen utløpsdato. Frossen frukt av alle slag er ypperlig til smoothies.

8. Rester kan brukes i restewraps, gratineres, has i supper eller bakes i ovnen. Det er smart å tenke alternativ bruk av mat som ikke er fersk. Selv om råvarene endrer karakter, betyr det ikke at de ikke smaker godt. Sjekk matvett.no for digge oppskrifter og tips.

9. Konkurrer i familien om å kaste minst mulig mat.

10. Ha det gøy med matlaging. Husk at all mat har en verdi, og bruker du sansene dine finner du raskt ut om maten fremdeles er bra – også etter utløpsdato.