Gebyrer for husholdnings- og hytterenovasjon for 2025 skal opp til behandling på kommunestyremøte i Vennesla 12. desember og bystyremøte i Kristiansand, 18. desember 2024.



Avfall Sør foreslår å øke renovasjonsgebyret i 2025

Gebyrøkningen er helt nødvendig. Hovedgrunnen er restavfallet. Økende statlig CO2-avgift ved forbrenning av restavfall, og strengere nasjonale krav til å gjenvinne materialer, utgjør en stadig større andel av våre kostnader. Renovasjonsgebyret skal dekke disse kostnadene.

I tillegg er mye restavfall feilsortert. Mer enn halvparten av restavfallet inneholder viktige ressurser som kan gjenvinnes til nye produkter.

Derfor er det restavfallet som får den største prisøkningen. Kaster du mye, må du betale mer. Vi mener det er mest rettferdig for alle. Ved å sortere bedre og tømme restavfallsdunken sjeldnere, får du muligheten til å påvirke hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr.



Kort fortalt:

  • Renovasjonsgebyret skal dekke de faktiske kostnadene Avfall Sør har for å samle inn, transportere og behandle avfallet ditt. De siste årene har disse kostnadene steget betraktelig. Derfor er gebyrøkningen helt nødvendig.
  • De økte kostnadene skyldes at den statlige CO2-avgiften ved forbrenning av restavfall er tredoblet. Forsikringspremier er tidoblet på grunn av branner og eksplosjoner i avfallsbransjen. I tillegg stilles det stadig strengere nasjonale krav til avfallshåndtering og økt gjenvinning av materialer.
  • Gebyrendringen skal oppmuntre til mer ombruk, bedre sortering og sjeldnere tømming av restavfallsdunken. Dette skal bidra til at mindre avfall sendes til forbrenning, og mer blir sendt til materialgjenvinning. Kun da kan avfallet ditt bli til nye produkter – igjen og igjen.
  • Avfall Sør foreslår derfor å legge den største prisøkningen på restavfallet. For å ta et eksempel; for en standard restavfallsdunk øker gebyret fra kr 46 til kr 100 per tømming. Hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr vil i mye større grad avhenge av hvor ofte du setter ut restavfallsdunken i løpet av året. Kaster du mye, må du betale mer. Vi mener det er mest rettferdig for alle.
  • Det positive er at du kan selv påvirke hvor mye du betaler i gebyr. Svaret er at det alltid lønner seg å kildesortere. Ved å kaste mindre restavfall bidrar du til at våre kostnader, og ditt renovasjonsgebyr, holdes så lavt som mulig.

Hva betyr det i kroner og øre?

I oversikten under finner du Avfall Sørs forslag til faste og variable gebyrsatser for 2025.

Alle priser er inkludert moms.

FORSLAG TIL GEBYRSATSER I 2025:

Øker med 5 %. Inkluderer 13 tømminger av plastemballasje (sekker) og 6-7 tømminger av glass- og metallemballasje. Bioposer og plastsekker i rull ved behov, samt levering av sortert avfall på våre gjenvinningsstasjoner er også inkludert. Årlig kostnad beregnes ut fra antall boenheter på eiendommen din:

  • Eget abonnement for privatbolig øker fra kr 2053,80 til kr 2156,49 per år
  • Eget abonnement for hybel øker fra kr 1146,09 til kr 1203,39 per år
  • Felles abonnement for borettslag/sameier øker fra kr 2053,80 til kr 2156,49 per år

 

Holdes uendret. Inkluderer 13 tømminger av papp og papir. Årlig kostnad avhenger av størrelse/antall dunker:

  • 120/140 liters dunk (standard): kr 476,79 per år
  • 240 liters dunk: kr 556,35 per år
  • 660 liters dunk: kr 1529,39 per år
  • 1000 liters dunk: kr 2176,28 per år

Holdes uendret. Inkluderer 12 obligatoriske tømminger av bioavfall. Årlig kostnad avhenger av størrelse/antall dunker:

  • 120/140 liters dunk (standard): kr 455,16 per år
  • 240 liters dunk: kr 927 per år

Holdes uendret. Avhenger av størrelse/antall dunker og hvor ofte du setter ut bioavfallsdunken. 12 obligatoriske tømminger er inkludert i fastgebyret. Utover dette betaler du:

  • 120/140 liters dunk (standard): kr 37,93 per tømming
  • 240 liters dunk: kr 77,25 per tømming

Øker med 120 %. Avhenger av størrelse/antall dunker og hvor ofte du setter ut restavfallsdunken:

  • 120/140 liters dunk (standard) øker fra kr 45,49 til kr 100,08 per tømming
  • 240 liters dunk øker fra kr 77,96 til kr 171,51 per tømming
  • 660 liters dunk øker fra kr 209,29 til kr 460,44 per tømming
  • 1000 liters dunk øker fra kr 265,54 til kr 584,41 per tømming

Fast årsgebyr øker med 10 %. Inkluderer sortering av papp/papir, bioavfall, restavfall, plastemballasje og glass-/metallemballasje – uavhengig av antall innkast. Bioposer i rull ved behov, samt levering av sortert avfall på våre gjenvinningsstasjoner er også inkludert. Årlig kostnad beregnes ut fra antall boenheter på eiendommen din:

  • Eget abonnement for privatbolig øker fra kr 4396 til kr 4835,60 per år. Det vil si at du betaler kr 36 mer i måneden.
  • Eget abonnement for hybel øker fra kr 1146,09 til kr 1260,70 per år. Det vil si at du betaler kr 9 mer i måneden.

For Posebyen gjelder egne gebyrsatser. Fast årsgebyr og variabelt gebyr per innkast restavfall øker med 10 %. Fast årsgebyr beregnes ut fra antall boenheter på eiendommen din.

  • Eget abonnement for privatbolig øker fra kr 3454,08 til kr 3799,49 per år.
  • Eget abonnement for hybel øker fra kr 2471,84 til kr 2719,02 per år.

Fastgebyret inkluderer fri bruk av innkast for papp/papir, bioavfall, plastemballasje og glass-/metallemballasje. 13 innkast for sortert restavfall per kvartal er også inkludert. Utover dette betaler du et variabelt gebyr:

  • Ekstra innkast restavfall per kvartal (utover de 13 som er inkludert i fastgebyret) øker fra kr 9,34 til kr 10,27 per innkast.

Bioposer i rull ved behov, samt levering av sortert avfall på våre gjenvinningsstasjoner er også inkludert i fastgebyret.

Fast årsgebyr for hytter og fritidsboliger øker med 10 %. Inkluderer levering av sortert husholdningsavfall til hytterenovasjonspunkter i Kristiansand og Vennesla, samt levering av sortert avfall på våre gjenvinningsstasjoner.

  • Hytterenovasjon øker fra kr 1681,88 til kr 1850,07 per år. Det vil si at du betaler kr 14 mer i måneden.

Hva skyldes økningen?

De to viktigste årsakene til den foreslåtte gebyrøkningen:

Økte kostnader

Renovasjon drives til selvkost. Det vil si at Avfall Sørs inntekter fra renovasjonsgebyret ikke skal overstige kostnadene over tid. Renovasjonsgebyret du betaler skal dekke de faktiske kostnadene vi har for å samle inn, transportere og behandle avfallet ditt.

Disse kostnadene har steget betraktelig de siste årene, og renovasjonsgebyret må derfor økes.

  • Den statlige CO2-avgiften er tredoblet det siste året, og forventes å øke gradvis mot 2030. Forbrenning av restavfall fra husholdningene i Kristiansand og Vennesla utgjør en betydelig del av Avfall Sørs behandlingskostnader.
  • Forsikringspremiene er tidoblet de siste årene. Flere branner og eksplosjoner i avfallsbransjen har ført til høyere forsikringspremier, og omfattende investeringer i brannsikringstiltak. Feilsorterte batterier og gassbeholdere er ofte årsaken til brannene.
  • Økte driftskostnader generelt, eksempelvis rente- og transportkostnader.

Strengere krav

Gjennom EØS-avtalen har norske myndigheter forpliktet oss til konkrete materialgjenvinningsmål, blant annet på utsortering av matavfall og plastavfall. Lovkravene skal sikre at mer av husholdningsavfallet kildesorteres og materialgjenvinnes.

For Avfall Sør innebærer dette konkrete mål:

  • Innen 2025 skal 55 % av husholdningsavfall sendes til materialgjenvinning for å lage nye produkter eller materialer.
  • Innen 2035 skal dette tallet øke til 65 %.

I tillegg har Avfall Sørs eierkommuner Kristiansand og Vennesla vedtatt å redusere CO2-utslippene med minst 55 % innen 2030. Energigjenvinningsanlegget Returkraft er en av de største utslippskildene av CO2 i Kristiansand.

For at eierkommunene og Avfall Sør skal oppnå disse målene, er det helt nødvendig at flere av innbyggerne sorterer riktig, og kaster mindre restavfall.

Hvorfor større gebyrøkning for restavfall?

Restavfall er dyrt

Restavfall er dyrt for oss å forbrenne, og derfor dyrere for deg å kaste. 9 av 10 husholdninger har avfallsdunker hjemme. Nye gebyrsatser skal oppmuntre til bedre kildesortering og sjeldnere tømming av restavfallsdunken. På den måten kan de som er flinke til å sortere, oppnå et lavere gebyr enn de som kaster mye restavfall. Dette er basert på prinsippet om at forurenser betaler. Kaster du mye restavfall, må du også betale forbrenningsutgiftene. Vi mener det er mest rettferdig for alle.

Restavfall er feilsortert

Mer enn halvparten av det som kastes i restavfallsdunken er feilsortert. Avfall Sørs sorteringsundersøkelser av restavfall fra husholdninger viser at mer enn 50 % av vektinnholdet er gjenvinnbart avfall som vi må få bort fra restavfallet. Materialgjenvinning reduserer behovet for utvinning av nye råmaterialer, og bidrar til at avfall blir til nye produkter – igjen og igjen.

Viktige ressurser blir brent opp i stedet for å materialgjenvinnes

  • 33 % bioavfall som kunne blitt til næringsrike kompost- og jordprodukter.
  • 16 % plastemballasje som kunne blitt til nye produkter i gjenvunnet plast.
  • 9 % papp og papir som kunne blitt til nye produkter og emballasjer laget av gjenvunnet papir, kartong eller papp.
  • 10 % annet avfall som kunne blitt materialgjenvunnet til nye produkter. Dette inkluderer 5 % glass- og metallemballasje, 4 % tekstiler og 1 % farlig avfall og elektro.

Hvordan kan du påvirke renovasjonsgebyret ditt? 

Det lønner seg å sortere riktig

Avfall Sørs gebyrmodell legger opp til at de som klarer å sette ut restavfallsdunken sjeldnere, får en mindre økning i renovasjonsgebyret. De som må sette ut restavfallsdunken hyppigere, får en større gebyrøkning. Under vises eksempler på hvor mye du betaler i renovasjonsgebyr, avhengig av hvor ofte du har behov for å tømme restavfallsdunken i løpet av året.

Restavfall hver fjerde uke = kr 4617 i renovasjonsgebyr

Hvis restavfallsdunken din tømmes 13 ganger i året, vil renovasjonsgebyret øke med 22 %. Det vil si fra kr 3805 til kr 4617 i året. Dette betyr at du betaler kr 68 mer i måneden. Det variable gebyret for restavfall utgjør kr 1301 av totalen. Eksempelet er basert på det vanligste abonnementet for våre husholdningskunder. Dette inkluderer en privatbolig med standard avfallsdunker og tømming av bioavfallsdunken 18 ganger i året.

Restavfall annenhver uke = kr 5918 i renovasjonsgebyr

Hvis restavfallsdunken din tømmes 26 ganger i året, vil renovasjonsgebyret øke med 35 %. Det vil si fra kr 4396 til kr 5918 i året. Dette betyr at du betaler kr 127 mer i måneden. Det variable gebyret for restavfall utgjør kr 2602 av totalen. Eksempelet er basert på det vanligste abonnementet for våre husholdningskunder. Dette inkluderer en privatbolig med standard avfallsdunker og tømming av bioavfallsdunken 18 ganger i året.

Restavfall hver uke = kr 8520 i renovasjonsgebyr

Hvis restavfallsdunken din tømmes 52 ganger i året, vil renovasjonsgebyret øke med 53 %. Det vil si fra kr 5579 til kr 8520 i året. Dette betyr at du betaler kr 245 mer i måneden. Det variable gebyret for restavfall utgjør kr 5204 av totalen. Eksempelet er basert på det vanligste abonnementet for våre husholdningskunder. Dette inkluderer en privatbolig med standard avfallsdunker og tømming av bioavfallsdunken 18 ganger i året.

Visste du at ...?

Selvkost betyr at du skal betale det tjenesten faktisk koster. Verken mer eller mindre.

Forurenser skal betale. Har du mye restavfall, må du også dekke forbrenningskostnadene.

Du får svar på hva som skal sorteres hvor og andre nyttige tips på sortere.no